BOGOJAVLJENSKA BORBA ZA KRST ČASNI ODRŽANA NA DUNAVSKOM KEJU

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležen je danas na opštini Stari grad liturgijom u crkvi Ružica na Kalemegdanu, litijom do obala Dunava kod SRPC “Milan Gale Muškatirović” i tradicionalnim nadmetanjem za krst časni. Veliki broj plivača, mladića i devojaka koji se aktivno bave starim srpskim borbenim veštinama, odvažilo se da u hladnoj vodi zapliva do Bogojavljenskog krsta.

Prvi do krsta časnog stigao petnaestogodišnji Strahinja Tadić, učenik prvog razreda Tehno art škole na Zvezdari.

– Prvi put učestvujem na ovom takmičenju, a sigurno ću se prijaviti i sledeće godine. Puno mi znači ova pobeda pošto nisam očekivao ni da ću uopšte stići do krsta – istakao je Strahinja Tadić.

U Bogojavljenskoj borbi za krst časni učestvovao je i član Veća opštine Petar Bojović. On je sugrađanima koji su se okupili u velikom broju na Dunavskom keju čestitao praznik pozdravom “Bog se rodi”, uz odgovor “Vaistinu se rodi”.

– Velika mi je čast da mogu da vas pozdravim u ime opštine Stari grad. Danas je za nas Hrišćane veliki dan. Na ovaj dan pre dve hiljade godina Isus je kršten u reci Jordan, a svojim utabanim stazama preko Jerusalima i Golgote otišao u večnu slavu i nama pokazao na koji način da se vladamo za ovog našeg života. Čast mi je i što sam plivao u ovoj našoj, danas svetoj reci – rekao je Petar Bojović.