„BEOGRADSKA ZIMA” – PROGRAM GRADSKOG DOČEKA NOVE 2017. GODINE

Gradski doček Nove 2017. godine, tradicionalna gradska manifestacija, održaće se od 15. decembra 2016. do 15. januara 2017. godine, pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

PROGRAM GRADSKOG DOČEKA NOVE 2017. GODINE

TRG OTVORENOG SRCA, 1. decembar 2016 – 1. februar 2017.

Održava se po sedmi put. Ukrašene drvene kućice lokalnih zanatlija, koje će na Trg republike postaviti Beogradska kulturna mreža, koncerti, ringišpili, sanke i pokloni, činiće praznični kutak gde će se prodavati širok asortiman suvenira, novogodišnjeg nakita, dekupaža, ukrasa, igračaka, kafe, čaja i drugih napitaka, različiti slatkiši i druge vrste prehrambene robe. Svake subote i nedelje u decebru Dečji kulturni centar će izvoditi predstave i programe za decu, uz velike pevačke i zabavljačke zvezde, hor „Čarolija” i animaciju dece.

Poseban segment programa biće prodaja humanitarnih novogodišnjih šolja, od čega će ceo prihod ići u humanitarne svrhe.

Nacionalna alijansa za lokali razvoj (NALED) organizovaće izložbenu postavku autentičnih proizvoda Srbije, sa fokusom na tradicionalne rukotvorine, kao i predstavljanje ponude različitih regiona Srbije i lokalnih brendova (Pirot, Sombor, Užice, Leskovac, Inđija i Pančevo), uz javne časove vikendom, na temu tradicije i demonstracije tradicionalnih tehnika. Takođe, biće organizovane i izložbe starih umetničkih zanata i rukotvorina.

ZIMSKI FESTIVAL „ICE@TAŠ”, 15. decembar 2016 – 15. februar 2017.

Nakon više decenija, ponovo će biti otvoreno legendarno klizalište na Tašmajdanu. Klizalište će u određenim terminima biti besplatno sa sve građane ili za đake, uz prateći muzički program svakoga dana, rasvetu na stadionu, predstave za decu, nastupe mađioničara, a svakog petka održavaće se „Retro party night” – sa tematskom muzikom iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Kao poseban deo programa, u Tašmajdanskom parku biće izvođene bajke za decu i konstruisan muzički zamak.

TRG BAJKI, 15. decembar 2016 – 15. januar 2017. godine.

Na platou ispred Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić”, po drugi put će biti održana ova manifestacija, gde će centralni prostor zauzimati Kuća bajki, drvena koliba u kojoj će se svakodnevno igrati srpske narodne bajke i bajke Braće Grim, namenjene kako deci tako i odraslima. Pored Kuće bajki, na trgu će biti postavljene tezge, na kojima će biti predstavljeni stari srpski zanati i rukotvorine, zatim venjak i malo lutkarsko pozorište.

KLIZALIŠTE NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA, 15. decembar 2016 – 1. februar 2017.

Na trgu Nikole Pašića biće postavljeno klizalište koje će raditi svakodnevno sa dnevnim umetničkim programima, sportskim događajima i nastupima muzičkih bendova i di-džej-eva.

SAVSKA PROMENADA, 16. decembar 2016 – 15. februar 2017.

Duž savske obale biće organizovani raznovrsni programi za decu i odrasle u duhu novogodišnjih praznika. Koncerti, humanitarne akcije, vatrometi, takmičenja i podela paketića, učiniće ovaj deo grada mestom praznične idile. Manifestacija će imati i humanitarni karakter, a od ove godine „Beograd na vodi” će se uključiti u akciju „Ulica otvorenog srca”, te će Sava promenada u nedelju, 1. januara 2017, postati „Promenada otvorenog srca”.

Nabrojane aktivnosti odigravaće se na novoj pešačkoj zoni, koja povezuje galeriju „Beograd na vodi” sa Sava promenadom.

Koncerti: Kiki Lesendrić i Piloti i Tropiko bend 29. decembar 2016.

PROSLAVA NOVE 2017. GODINE – DEČJA NOVA GODINA, 16. decembar 2016 – 30. decembar 2016.

Na Beogradskom sajmu svakodnevno će se održavati besplatni programi za decu. Među 39 planiranih programa je 11 pozorišnih predstava za decu gradskih dečjih pozorišta, 18 muzičko-scenskih programa, od čega devet sa novogodišnjim predstavom, osam gala novogodišnjih programa sa nastupima glumaca, voditelja, pevača, horova, orkestara i baleta, kao i dva ekskluzivna programa sa poznatim glumcima i pevačima, učesnicima DKCB-ovog festivala Dečje beogradsko proleće 2016.

PROSLAVA NOVE 2017. GODINE ISPRED DOMA NARODNE SKUPŠTINE, 30. i 31. decembar 2016.

Centralni događaj manifestacije „Beogradska zima” u okviru kojeg će nastupiti najveće muzičke zvezde regiona.
30. decembar: Bijelo dugme i Aca Lukas
31. decembar: Bajaga i instruktori i Plavi orkestar

ULICA OTVORENOG SRCA, 1. januar 2017.

Tradicionalni program za decu humanitarnog karaktera, koji se odvija na prostoru od Svetogorske do Ulice Strahinjića Bana. Manifestacija će se organizovati i u najvećem broju drugih gradskih opština do sada – Čukarica, Rakovica, Surčin, Mladenovac, Obrenovac i Savski venac.

TRG OTVORENOG SRCA, 7. januar 2017. Tradicionalno lomljenje česnice.

PROSLAVA PRAVOSLAVNE NOVE GODINE, 13. januar 2017. raznovrsni muzički i dečiji programi, koji će se odvijati ispred Starog dvora.

TRG OTVORENOG SRCA I KLIZALIŠTE NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA, 1. februar 2017. Završetak programa „Beogradska zima”.