BEOGRAĐANI SE PONOVO OKUPILI U JEVREMOVOJ ULICI

Opština Stari grad obeležila je Dan opštine i krsnu slavu Cveti tradicionalnom manifestacijom “Jevremova – ulica susreta”, koja se održava već šestu godinu za redom. Jedna od najlepših dorćolskih ulica bila je mesto susreta, druženja i dobrog raspoloženja, gde su se posetiocima predstavila različita udruženja, ustanove i verske zajednice centralne gradske opštine.

– Srećni smo što se i ove godine okupio veliki broj sugrađana, kako bismo zajedno proslavili slavu i uživali u bogatom programu ove manifestacije – rekao je Dejan Kovačević, predsednik GO Stari grad

Duž ulice Gospodar Jevremova, koja se proteže od Kalemegdana do Skadarlije, Starograđanima i posetiocima „ulice susreta“ predstavilo se oko 100 udruženja građana, institucije, ustanove, vrtići, škole, Kancelarija za mlade i Volonterski servis opštine Stari grad, Ustanova kulture „Parobrod“, SRPC „Milan Gale Muškatirović“, Dom zdravlja „Stari grad“ irazličita kulturno – umetnička društva

– Svake godine prošetam Jevremovom za slavu Cveti. Pored različitih zanimljivih sadržaja u kojima posetioci mogu da uživaju, svi smo tu zbog druženja, što i jeste svrha ove manifestacije – rekla je Miroslava Ivanović sa Starog grada.

Manifestaciji je prethodio protokolarni deo slave.

Tradicionalnom sečenju slavskog kolača u Sabornoj crkvi prisustvovali su predsednik opštine Dejan Kovačević, predstavnici opštine, gosti iz inostranstva i mnogobrojni Starograđani, a ceremoniju je uveličao svojim prisutvom i besedom partrijah Irinej. U okviru svečanog otvaranja manifestacije ispred kuće Stevana Stojanovića Mokranjca nastupili su starogradski horovi, sa programom koji je posvećen obeležavanju stogodišnjice od smrti čuvenog srpskog kompozitora.

Praznikom Cveti, koji je ujedno krsna slava i Dan opštine Stari grad, obeležava se ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, a slavi se dan posle Lazareve subote, Vrbice. Njime se obeležava poslednja nedelja pred Isusovo stradanje, smrt i vaskrsenje.