SARADNJA OPŠTINE STARI GRAD I SPORTSKOG SAVEZA OSOBA SA INVALIDITETOM BEOGRADA: „RADUJMO SE ZAJEDNO“

Gradska opština Stari grad podržala je Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda (SSOSIB) u inkluzivnom programu  „Radujemo se zajedno“, koju ovaj savez sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Grada Beograda, a u partnerstvu sa Srpskim filantropskim forumom.

Tim povodom je u opštini Stari grad održan sastanak člana Veća zaduženog za sport Nedeljka Jovanovića sa saradnicom SSOSIB – a Jelenom Radivojević.

„U cilju osnaživanja škola za unapređivanje inkluzivne obrazovne prakse obilazimo sve starogradske osnovne škole kako bismo se na licu mesta upoznali sa svim potrebama i problemima sa kojima se susreću deca sa invaliditeteom. Naš cilj je da se kroz druženje, igru i zajednička sportska takmičenja sva deca bolje upoznaju. To je način da se izbegne socijalna isključenost dece sa invaliditetom. Već smo razgovarali sa kolektivima osnovih škola „Braća Baruh“, Vuk Karadžić“ i „Kralj Petar“, a tokom sledeće nedelje razgovaraćemo sa ostalim školama“, kaže Nedeljko Jovanović i dodaje da primeri iz škola ukazuju da je vršnjačka podrška od neprocenjive vrednosti za prihvatanje, uključenost i učenje svakog deteta, a posebno dece iz osetljivih grupa.

„Direktori škola i nastavnički kolektivi imaju presudni uticaj na razvijanje školske svesti koja podržava inkluziju. Uključivanje osoba sa invaliditetom u zajednicu se postiže tako se oni obučavaju da uspešno funkcionišu samostalno kako bi osnovne svakodnevne aktivnosti obavljali samostalno. Školska deca sa invaliditetom najčešće nemaju uslove da u punoj meri učestvuju u organizovanim aktivnostima koje predstavljaju jednu od najvažnijih karika u njihovom, integralnom, razvoju“, kaže Jelena Radivojević  i dodaje da su po sredi razni razlozi: od nepripremljenosti nastavnika, koje često izazivaju strah za uključivanje dece sa invaliditetom, nedovoljno organizovanih edukacija na tu temu, odsustvo motivacije, rekvizita i drugih pomagala.

„Jedan od ključnih faktora je nedovoljna informisanost i priprema dece koja najčešće rezultira neprihvatanjem drugara sa invaliditetom kao ravnopravnih učesnika u aktivnostima. Statistika pokazuje da u više od 50 odsto slučajeva deca sa invaliditetom nisu ravnopravno uključena u nastavu fizičkog vaspitanja i u vannastavne aktivnosti. Zato smo tu. Zahvalni smo opštini Stari grad što se konkretnim aktivnostima uključila i podržala  naš projekat“, kaže Radivojević  i dodaje da se program međusobnog upozavanje školske dece sprovodi pod geslom „Nađi se u mojoj koži“

Glavni ciljevi programa „Radujmo se zajedno“ su: promocija zajedništva i ravnopravnosti u oblasti fizičkog vaspitanja, utvrđivanje stanja uključenosti osoba sa invaliditetom u redovno bavljenje fizičkom aktivnošću, promovisanje fizičke aktivnosti kod dece i mladih sa invaliditetom, kao i povećanje broja osoba sa invaliditetom koje se redovno bave fizičkom aktivnošću čime bi se stvarala i baza za buduće vrhunske sportiste.

Sportski Savez osoba sa invaliditetom Beograda osnovan je 1970. godine sa ciljem da okupljanja OSI u oblasti sporta i rekreacije. Savez eluje kao socijalno-humanitarna organizacija sa glavnim ciljem da obezbedi uslove za stalni, kontinuiran i sistematičan sportsko rekreativni život sugrađana kao bitan uslov za ukupno unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom Beograda.

Udružuje 29 organizacija iz 15 sportskih disiplina sa oko 950 članova iz svih delova Grada. Neposredno pruža usluge za preko 1.800 pojedinaca,  svih uzrasta i vidova invaliditeta, a kroz brojne oblike rada, raznovsne aktivnosti  i manifestacije tokom cele godine.

Podsećamo da je plivalište  SC „Milan Gale Muškatirović – 25.maj“  na kome se kontinuirano obavljaju trenizi, obuka i rekreacija osoba sa invaliditetom jedini beogradski bazen koji je prilagođen za tu namenu.