SKRATITI PROCEDURU IZDAVANJA GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Javna rasprava o radnoj verziji Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji održana je danas u opštini Stari grad. Pored predstavnika beogradskih opština, raspravi je prisustvovalo i rukovodstvo opštine Stari grad na čelu sa predsednicom Mirjanom Božidarević i načelnikom Opštinske uprave Dejanom Kovačevićem.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je donošenje novog zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji za Grad Beograd značajno zbog korišćenja građevinskog zemljišta, jednog od najvećih resursa Beograda pogodnog za buduće investicije. Kao podjednako važnu oblast Nacrta zakona Đilas je istakao i skraćivanje procedure izdavanja građevinskih dozvola i zaštite građana.

– Očekujemo zakon koji će postaviti jasna pravila i principe, ali i pratiti život. Korupcija je zasigurno najveća u oblasti građevine i urbanizma i nov zakon pomoći će da se tome stane na put. Pored toga, veliki problem u Beogradu je i nelegalna gradnja, protiv koje se mi sada borimo podnošenjem krivičnih prijava i zatvaranjem gradilišta, pa očekujemo da zakon obezbedi uvođenje reda u ovoj oblasti. S druge strane, za pet meseci u Beogradu je izdato oko 1.200 raznih dozvola, a na hiljade još čekaju. Zato će se zakonom skratiti procedura izdavanja građevinskih dozvola i tako zaštiti građani, ali i veliki investitori koji žele da ulažu u naš grad – kazao je Đilas.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, najavio je da bi predlog zakona trebalo da bude gotov do sredine marta, te da će se krajem marta i naći u skupštinskoj proceduri.

– Nastojali smo da napravimo zakon koji će pratiti život, biti podložan modifikacijama i odgovoriti na sve izazove današnjice kako bi bio podsticaj za ekonomski napredak glavnog grada i zemlje. Srbija je na 157. mestu po brzini izdavanja dozvola i iz godine u godinu pada na toj lestvici. Prosečno vreme čekanja dozvola kreće se od 204 do 224 dana i zato od novog zakona očekujemo veću efikasnost, unapređivanje pravne sigurnosti građana i garancija za investitore. Zakonom je predviđeno da sve opštine u roku od 18 meseci moraju da usvoje urbanistički plan naselja i prostorni plan opštine, a ukoliko to ne učine, sankcija će biti raspuštanje skupštine opštine – istakao je ministar Dulić.

On je dodao da će građevinske inspekcije dobiti veće nadležnosti, te da će u slučaju bilo kakvog kršenja zakona imati direktno pravo da „zapečate” gradilište.

Tekst radne verzije nacrta ovog zakona može se videti na sajtu grada Beograda www.beograd.rs.