MIRJANA BOŽIDAREVIĆ PONOVO PREDSEDNICA

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Gradske opštine Stari grad, održanoj 26. juna 2008. godine, Mirjana Božidarević, dosadašnja predsednica, većinom glasova, ponovo je izabrana na tu funkciju, na period od četiri godine. Sednica je protekla mirno i demokratski, bez suvišnih diskusija, a novi odbornici su, pošto im je potvrđen mandat, izglasali i članove Opštinskog veća, zamenika predsednika opštine, postavili sekretara i zamenika sekretara Skupštine opštine i načelnika i zamenika načelnika Opštinske uprave, i izabrali organe Javnih preduzeća „Poslovni prostor opštine Stari grad“ i SRPC „Milan Gale Muškatirović“.

Sednici Skupštine Gradske opštine Stari grad , kojoj su prisustvovala 53 odbornika od 56, a u kojoj skupštinsku većinu čine odbornici sa Izborne liste Stari grad za evropsku Srbiju – Boris Tadić i sa Izborne liste Liberalno demokratske partije – Čedomir Jovanović, predsedavala je najstariji odbornik sa Izborne liste „Stari grad za evropsku Srbiju“, Dragana Lazić.

Petar Bojović, odbornik DSS-a, u ime dosadašnjeg koalicionog partnera Demokratske stranke, čestitao je izabranim odbornicima, istakavši da odbornici te stranke neće glasati protiv odluka nove koalicije, kako bi joj dali vremena za postizanje rezultata, koje možda DS u koaliciji sa DSS-om nije uspeo da postigne.

Nakon što je jednoglasno usvojen dnevni red, Dejan Kovačević, predsednik Opštinske izborne komisije podneo je izveštaj o proteklim lokalnim izborima. Za to vreme Komisija za potvrđivanje mandata je utvrdila saglasnost uverenja o izboru za odbornikesa Izveštajem Opštinske izborne komisije, nakon čega je Skupština opštine donela Odluku o potvrđivanju mandata izabranim odbornicima.

Kandidata za predsednika opštine, Mirjanu Božidarević, predložili su odbornici sa Izborne liste „Stari grad za evropsku Srbiju – Boris Tadić. U ime predlagača izvestilac je bila Gordana Dragašević, koja je iznela kraću biografiju predloženog kandidata i dala obrazloženje predloga.

Mirjana Božidarević rođena je 11. avgusta 1954. godine u Beogradu. Diplomirani je inženjer elektrotehnike. Bila je zaposlena u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, u preduzeću „Energoprojekt“ i u Tehničkoj školi „Petar Drapšin“. Od 1996. do 2000. godine, bila je potpredsednik opštine Stari grad, a od 2000. do 2008. godine, u dva mandata i predsednik opštine Stari grad. Član je DS-a od 1996, a po funkciji član Glavnog odbora DS-a od 1997. Od 2004. je potpredsednik Opštinskog odbora DS Stari grad. Od decembra 2007. je predsednik Odbora za međunarodnu saradnju i evropske integracije pri Stalnoj konferenciji gradova i opština.

U ime predlagača, Gordana Dragašević, je istakla doprinos koji je dosadašnja predsednica dala kada je u pitanju ulaganje u vrtiće, zdravstvo, škole, revitalizaciju fasada, kao i učešće u radu Stalne konferencije gradova i opština.

Tajnim glasanjem, od 53 prisutna odbornika, koliko ih je i glasalo, za predsednika opštine izabrana je Mirjana Božidarević za koju je glasalo 35 odbornika.

Mirjana Božidarević se zatim obratila odbornicima :

„Želim da vam se zahvalim na ponovnom, trećem izboru. Kaže se „treća-sreća“, mada ni do sada nisam bila nesrećna.
Zahvaljujem se i Nebojši Bakarecu, Petru Bojoviću i Aleksandru Novakoviću, dosadašnjim koalicionim partnerima, kao i ostalim članovima Veća, Vjeri Radović, Miomiru Bilbiji. Đorđu Ristiću, Milanu Majstoroviću i Dragoslavu Božoviću. Svi oni su mi puno pomogli da radimo bez afera i skandala. Nadam se da ćemo nastaviti sa svim dobrim aktivnostima. Pre četiri godine sam obećala poboljšanje rada Opštinske uprave i u velikoj meri to sam ispunila.

Sada treba da poboljšamo rad službe za informisanje. Očekuje nas nastavak ulaganja u kulturu i zdravstvo, rekonstrukcija i sanacija otvorenih i zatvorenih bazena u SRPC „Milan Gale Muškatirović“ kao i uređenje parkinga oko ovog sportskog kompleksa i na keju. Priključićemo se gradskoj akciji „Popravimo zajedno“ i nastavićemo pomoć oko adaptacije i ulepšavanja zgrada naših sugrađana. Nadam se da ni u naredne četiri godine neću izneveriti vaše poverenje“.

Zatim je kao novoizabrani predsednik opštine preuzela predsedavanje sednicom, u čijem je daljem radu izvršen izbor Zorana Đorđevića za sekretara Skupštine opštine, i Žarka Anđelkovića za zamenika sekretara Skupštine opštine, Ane Danilović za zamenika predsednika opštine, kao i članova Opštinskog veća: Jankov Zorana, Šebek Ivana, Majstorović Milana, Raco Riste, Dimović Slavka, Aranđelović Branke i Petrović Slobodana. Za načelnika Opštinske uprave izabran je Dejan Kovačević, a za njegovog zamenika Milo Kovačević.

Obrazovane su i odborničke grupe i to:

    1. DS-22 odbornika, predsednik Gordana Dragašević.
    2. G17+-6 odbornika, predsednik Milan Ljušić.
    3. DSS-9 odbornika, predsednik Petar Bojović.
    4. SRS-11 odbornika, predsednik Vladimir Dimitrijević.
    5. LDP-8 odbornika, predsednik Kosta Andrić.

Za predsednika Administrativne komisije izabrana je Simijonović Katarina, a za članove Administrativne komisije: Dimitrijević Vladimir, Kalaba Bojan, Davidović Živojin i Mirjanić Bogdan.

U nastavku sednice, izabrani su direktor JP „Poslovni prostor Starog grada“, Ljiljana Salma Mišković i direktor Javnog preduzeća Sporstko rekreativno poslovni centar „Milan Gale Muškatirović, Dušan Raičković, koji je izneo kraći plan rada u budućem periodu, kao i predsednici i članovi Upravnog i Nadzornog odbora ovih preduzeća.