STALNA KONFERENCIJA GRADOVA I OPŠTINA: PODRŠKA ODRŽIVIM USLUGAMA SOCIJALNE ZAŠTITE U ZAJEDNICI I POLITIKAMA UKLJUČIVANJA NA LOKALNOM NIVOU – STVARAMO ZAJEDNICU JEDNAKIH

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) održala je danas u velikoj sali Gradske opštine Stari grad  šestu regionalnu radionicu „Lokalne usluge socijalne zaštite – primeri dobre prakse, izazovi i kako do rešenja“, u okviru projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“.

SKGO je zadužena za implementaciju ovog trogodišnjeg projekta, koji finansira Evropska unija u okviru IPA 2020, u partnerstvu sa Ministarstvom finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nadležnim za realizaciju ovog projekta.

Prisutne učesnike iz lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i nevladinog sektora iz naše zemlje, predstavnike SKGO – programsku direktorku  za društveni razvoj dr Jasminu Tanasić i savetnicu za podizanje kapaciteta JLA na projektu Ninu Čehov, kao i predavače Aleksandra Pricu, predsednika Asocijacije „Duga“ i Sašu Stefanovića, direktora Udruženja mreža organizacija za decu Srbije, u ime opštine Stari grad pozdravila je i poželela uspešan rad Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine naše opštine.

„Opština Stari grad je ponosna što ju je SKGO prepoznala kao dugogodišnjeg partnera u brojnim programima, projektima i inicijativama koji za cilj imaju bolji život svih naših građana“, poručila je Nevena Dodić ističući da je, iako to nije tema današnje radionice, pod utiskom jučerašnjeg fizičkog napada na članicu SNS u Kolarčevoj ulici samo zato što je nosila ranac sa stranačkim obeležjima!

„Moramo da se borimo da svako ima garantovano  pravo da iznosi svoje stavove i mišljenja. Svi zajedno možemo da dorinesemo da naše društvo bude demokratsko, tolerantnije i bezbednije za sve njegove članove i da sistemski utičemo na smanjenje svakog vida nasilja“, naglasila je Nevena Dodić i zahvalila učesnicima radionice na razumevanju i podršci.

Dr Jasmina Tanasić, programska direktorka  za društveni razvoj SKGO je kao moderator zahvalila domaćinu na podršci za realizaciju ove šeste, od sedam predviđenih, regionalnih radionica.

„Gradska opština Stari grad, iako nema nadležnosti u ovoj oblasti, je model jedne socijalno odgovorne opštine, jer je iznašla načine kako da realizuje brojne projekte i programe za svoje sugrađane“ , rekla je učesnicima radionice dr Jasmina Tanasić, koja je kao Starograđanka učestovala u radnoj grupi za izradu Lokalnog akcionog plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad od 2023. do 2026.godine.

Današnja regionalna, interaktivna  radionica „Lokalne usluge socijalne zaštite – primer i dobre prakse i kako do rešenja“ sprovodi se u okviru EU projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“.

„Realizacije ovog projekta biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou, što će doprineti poboljšanju efikasnosti politika socijalnog uključivanja kako bi se podstakle jednake mogućnosti i aktivno učešće žena i muškaraca“, kaže Nina Čehov iz SKGO, i dodaje da su predviđene aktivnosti usmerene na realizaciju sledećih ciljeva – unapređenja pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za održivo planiranje i implementaciju socijalne zaštite na lokalnom nivou, kao i na unapređenju i implementaciji lokalnih mera i mehanizama za inkluziju Roma.