OTVOREN 20. FESTIVAL STVARALAŠTVA STARIJIH „ZLATNO DOBA”

Dvadeseti Festival stvaralaštva starijih „Zlatno doba”, koji organizuju Dnevni centri i klubovi Gerontološkog centra Beograd, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda, danas je svečano otvoren u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, pod sloganom „Dodajte stvaralaštvo godinama”. Festival promoviše savremeni pristup u rešavanju zahteva i standarda kvaliteta života u starosti, socijalne sigurnosti i ljudskih prava starih ljudi, a poseban akcenat stavlja se na međugeneracijsku saradnju i stvaralaštvo trećeg doba.

Festival je otvorio direktor ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević, a prisustvovali su brojni gosti među kojima i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić, poverenica za ravnopravnost Brankica Stanković, NJKV princeza Katarina Karađorđević, a u ime opštine Stari grad zamenica predsednika Skupštine opštine Nevena Dodić.

„Pre svega bih zahvalio svim gostima koji su došli da zajedno obeležimo dvadeset godina postojanja Festivala „Zlatno doba“. Ponosni smo što ovim festivalom čuvamo stvaralački potencijal naših starijih sugrađana i ukazujemo da zlatno životno doba obiluje toplinom, radošću, osmehom i ljubavlju“, rekao je direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić istakla je da će Grad Beograd nastaviti da podržava aktivnosti ustanove Gerontološki centar Beograd, a takođe i Dnevne centre i klubove za stare koji aktivno rade sa starijim sugrađanima, razvijaju njihovo druženje i stvaralački duh.

Na otvaranju Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“ uručena je nagrada novinaru Branku Stankoviću (RST) za humano novinarstvo, kao i nagrade konkursa „Zlatni stih za najboljeg pesnika i „Iskorak“ za seniore koji pomeraju granice. U okviru Festivala biće ponuđeni raznovrsni besplatni programi: izložbe, edukativne radionice u okviru škole stvaralštva, likovne kolonije, pozorišne predstave i koncerti, koji će se odvijati na više lokacija u gradu.