„DRVO PRIJATELJSTVA“ – TRAJNI SIMBOL SARADNJE OPŠTINE STARI GRAD SA GRADOVIMA KOTOR, HERCEG NOVI I JERMASOJA SA KIPRA

Povodom Dana opštine  i slave Cveti u prijateljskoj poseti  Starom gradu borave delegacije bratskih gradova Kotor, Herceg Novog i opštine Jermasoja iz Limasola sa Kipra, sa kojima naša opština razvija dugogodišnju i uspešnu saradnju. Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i saradnici su sa čelnicima delegacija Stevanom Katićem, predsednikom opštine Herceg Novi,  Majom Mršuljom, predsednicom Skupštine opštine Kotor i članovima Veća Jermasoje Poliviosom Papasolomom i Joanisom Kranosom, tokom radnog dela posete, razmatrali programe za unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta, razmene mladih, očuvanja kulturno-istorijske baštine, turizma i drugih oblasti od interesa za građane naših lokalnih zajednica. Gosti su u petak, 26. aprila prisustvovali  Svečanoj sednici Skupštine naše opštine, a subotu, sa svojim domaćinima simboličnom sadnjom dve sadnice  –  „Stabla prijateljstva“ i trajno ovekovečili bratske i prijateljske veze naših gradova na prostoru „Linijskog parka“, na obali reke Save, kod pasarele pored Beton hale, podno spomenika „Pobedniku“ na Beogradskoj tvrđavi.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović se zahvalio delegacijama bratskih opština koje su svojim prisustvom u Cvetnoj nedelji uveličale Dan i slavu opštine Stari grad.

„Današnjom činom simbolično smo ovekovečili saradnju naših gradova i opština. Zadovoljstvo mi je što možemo da ugostimo drage prijatelje iz Herceg Novog, Kotora i Jermasoje jer je ovo još jedna potvrda da naša saradnja ide dobrim tokom. Upoznali smo ih sa svim što je urađeno u nameri da naš grad siđe na reke, od novih zelenih površina, obnove Beogradske tvrđave i spomenika, Velikih i Malih stepenica Jelisavete Načić, izgradnje  pasarele, do prve faze radova na „Linijskom parku“, nove zelene oaze u srcu Starog grada. Pokazali smo kako se ovaj deo grada od železničke i industrijske zone pretvara u javne i zelene, rekreativne prostore, u korist svih naših građana, što je proces temeljne transformacije Starog grada i njegov konačan silazak na obale Dunava i Save, istovremeno razvijajući njegove nove kapacitete i potencijale. Imali smo priliku da dogovorimo konkretne oblike saradnje i da je obogatimo zajedničkim projektima na lokalnom nivou“, rekao je ovom prilikom predsednik Radoslav Marjanović.

Predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić čestitao je domaćinima i Starograđanima Dan opštine i Slavu Cveti i naglasio da će se saradnja dva grada nastaviti u narednom periodu „barem koliko i danas posađena stabla prijateljstva”.

„Želim da čestitam kolegi Marjanoviću i njegovom timu na svemu što rade za Stari grad, jer su primetne ogromne promene na bolje u poslednje četiri godine, po pitanju infrastrukturnih projekata i ozelenjavanja Starog grada. Taj napredak možemo da primetimo mi koji koji ne dolazimo često u Beograd, jednom u dve ili četiri godine, i nadam se da će se tako i nastaviti“, poručio je predsednik novljanske opštine i posebno se zahvalio što je bio u prilici da poseti Muzej Ive Andrića, jer je naš nobelovac boravkom u svojoj kući u Herceg Novom dodatno zbližio naše dve opštine i gradove.

„Muzej Ive Andrića nam je pomogao da nešto slično napravimo i u kući u kojoj su u našem gradu boravili Ivo i Milica Andrić“, naglasio je Stevan Katić, predsednik opštine Herceg Novi, a pohvale i slična zapažanja su izneli i  predsednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja i članovi Veća veća Jermasoje Polivios Papasol i Joanis Kranos, koji su posebno ukazali na bliskost srpskog i kiparskog-grčkog naroda.

Današnjem činu prijateljstva, kao i na zvaničnim sastancima, prisustvovali su i Aleksandar Kovačević, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Snežana Barba, sekretar Skupštine opštine Kotor, Aleksandar Todorović, zamenik predsednika Gradske opštine Stari grad, Dušan Petrić predsednik Skupštine i Nataša Gavrilović, zamenica načelnika opštiske Uprave.

Delegacije bratskih gradova su tokom boravka imale priliku da se upoznaju sa urbanim razvojem glavnog grada i važnim infrastrukturnim projektima unapređenja životne sredine i kvaliteta života građana centralne gradske opštine, pored „Linijskog parka”, i sa rekonstrukcijom Trga Nikole Pašića i izgradnjom podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici, kao i sa novim turističkim potencijalima Starog grada, u kome svake godine boravi sve više posetilaca iz regiona i sveta. Takođe, domaćini su ih upoznali i sa brojnim besplatnim opštinskim programima „Stari grad misli na tebe“ koji su namenjeni Starograđanima, sa programom pomoći stambenim zajednicama „Stari grad misli na zgrade”, kao i sa radom opštinske Ustanove kulture „Parobrod“, koja se sa svojim brojnim programima afirmisala kao nezaobilazno mesto kulturnih dešavanja u glavnom gradu.

Na Cveti, u nedelju 28. aprila, na Dan i slavu opštine Stari grad sečenje slavskog kolača, kome će prisustvovati delegacije iz bratskih opština, obaviće se u Sabornoj crkvi, a za 11. maj je zakazana  tradicionalna opštinska manifestacija „Jevremova ulica susreta“.