VISOKA DELEGACIJA KINESKIH GRADOVA DŽENĐIANG, DANJANG I ĐURUNG U POSETI BEOGRADU I GRADSKIM OPŠTINAMA STARI GRAD I NOVI BEOGRAD

Visoka delegacija kineskih gradova predvođena gradonačelnicima Dženđianga Sju Šuhaiom, Danjanga Sung Feisijungom i Đurunga Šu Kedžiom, sa saradnicima i predstavnicima lokalnih privrednika i turističkih kompanija boravi  u zvaničnoj, uzvratnoj poseti našem glavnom gradu i gradskim opštinama Stari grad i Novi Beograd. Tokom višednevne posete čelnici kineskih gradova su se sastali  sa svojim domaćinima, predsednicima gradskih opština Stari grad Radoslavom Marjanovićem i Novi Beograd Bojanom Bovanom, koje su već uspostavile saradnju, Stari grad sa Duđijangjanom, a Novi Beograd sa Dženđiangom, kao i sa članom Privremenog organa Grada Beograda Aleksandrom Mirkovićem. 

U okviru  „diplomatije gradova“ gosti i domaćini su razmatrali projekte i programe značajne za napredak saradnje Grada Beograda i gradskih opština u nekoliko oblasti – od privrede, kulture, turizma, sporta i drugih oblasti od interesa za kineske i srpske gradove i opštine. Sastancima su prisustvovali i predsednici beogradskih opština Palilule, Miroslav Ivanović, Zvezdare Vladan Jeremić i Rakovice Miloš Simić, gradskih opština koje su zainteresovane za uspostavljanje saradnje sa gradovima u prijateljskoj NR Kini.

Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine  Stari grad, danas je u svečanoj sali Narodnog pozorišta, nakon obilaska Beogradske tvrđave i znamenitosti Starog grada, priredio prijem za kineske prijatelje na kome su prisustvovali  i predsednik starogradske Skupštine  Dušan Petrić, članovi Veća opštine, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, Jovana  Majstorović iz Privredne komore Srbije, kao i zvanice sa naše opštine.

Prisutne, gradonačelnike iz prijateljskih gradova Dženđianga, Danjanga i Đurunga, kao i članove njihovih delegacija, pozdravio je predsednik Radoslav Marjanović.

„Zahvaljujući dobrim i prijateljskim odnosima predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića  i predsednika NR Kine Si Đinpinga napravljen je čvrst i sveobuhvatan okvir za unapređenje saradnje između srpskih i kineskih gradova i opština u mnogim, ne samo privrednim, oblastima. Veliko mi je zadovoljstvo što smo u prilici da ukažemo i uzvratimo gostoprimstvo našim kineskim prijateljima, u susret predstojećoj poseti predsednika NR Kine Sija  Srbiji, koja najbolje govori o prisnoj saradnji naših zemalja, gradova i opština, na obostranu korist naših naroda“, rekao je predsednik  Marjanović i podsetio prisutne da je prošle godine naša delegacija boravila u Kini i da je tom prilikom potpisan protokol o uspostavljanju prijateljske saradnje između opštine Stari grad i grada Duđiangjanga, iz provincije Sečuan.

„Poštovani prijatelji nadamo se da se u Starom gradu, Beogradu i Srbiji osećate kao u svojoj kući“, poručio je gostima predsednik Radoslav Marjanović.

Visokoj delegaciji kineskih gradova je u ime Grada Beograda dobrodošlicu poželeo član Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Mirković, koji je naglasio da se tokom dva boravka u Kini uverio u prijateljstvo i bliskost naših naroda.

„Odnos predsednika naših država je temelj za sve ono što radimo, proširujući saradnju na lokalnom nivou. Naše zemlje deli velika geografska udaljenost, ali nju brišu i zbližavaju nas iskreni, prijateljski i odnosi međusobnog poštovanja i uvažavanja“, poručio je Aleksandar Mitrović.

Gradonačelnik Dženđianga Sju Šuhai je istakao da je prvi put u Srbiji i Beogradu i da se oseća kao da je došao u svoju porodicu.

„To su moje lične emocije. Obišao sam danas Novi Beograd i Stari grad, video nasmejane građane, osetio pravi duh vašeg grada. Moj par očiju, kako kažemo u Kini, je mali za sve ono što sam video, doživeo i osetio. Hvala vam. Srbija je jedna lepa, ponosna, mistična i sveta zemlja koja se nakon svih nedaća ponosno uzdigla i razvija se. I mi smo imali slična iskustva, opstali smo i ekonomski smo se razvili što i vama želimo u budućnosti. Želimo da još kompanija iz našeg grada dođe u Srbiju, Novi Beograd i Stari grad, da ovde investiraju i otvaraju nova radna mesta jer se Srbija ekonomski najbrže razvija na Balkanu. Neka naše čelično prijateljstvo živi barem deset hiljada godina“, poručio je  gradonačelnik Dženđianga Sju Šuhai, uz aplauz prisutnih.

Delegacija kineskih gradova je tokom boravka, pored brojnih zvaničnih sastanaka, imala priliku da se upozna sa kulturno-istorijskom baštinom Beograda, kao i sa turističkim potencijalima i ponudom našeg glavnog grada i opštine Stari grad, koju iz godine u godinu i u sve većem broju posećuju brojni građani NR Kine. Gosti su posebno interesovanje iskazali za posetu Beogradskoj tvrđavi, Knez Mihailovoj, krstarenje Dunavom i Savom, kao i za obilazak Kosančićevog venca, Skadarlije i starog urbanog jezgra beogradske varoši.

Podsećamo da je opština Stari grad zahvaljujući ovoj saradnji nedavno organizovala i podržala susret između Beogradskog univerziteta i kineske kompanije „Shandong Hi speed” („Šandong Hajspid”), koja, pored infrastrukturnih projekata u našoj zemlji, gradi i podzemnu garažu u Vlajkovićevoj ulici.