CVETI – DAN I SLAVA GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD: U SABORNOJ CRKVI OBAVLJEN TRADICIONALNI OBRED SEČENJA SLAVSKOG KOLAČA

Gradska opština Stari grad danas, 28. aprila obeležava Krsnu slavu Cveti i Dan opštine. Ovaj važan dan za našu opštinu i sve naše sugrađane obeležen je tradicionalnim obredom sečenja slavskog kolača u Sabornoj crkvi.

Svečanom činu sečenja slavskog kolača prisustvovali su predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, zamenik predsednika Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine opštine Dušan Petrić, zamenica predsednika Skupštine Nevena Dodić, odbornici Skupštine, članovi Veća opštine, načelnik Uprave Vladimir Baćović i zamenica načelnika Nataša Gavrilović.

Svečani čin su svojim prisustvom uveličali i članovi delegacija bratskih gradova, Stevan Katić, predsednik opštine Herceg Novi,  predsednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja i kiparske Jermasoje, članovi Veća Polivios Papasol i Joanis Kranos.

Njegovo preosveštenstvo Episkop jegarski Nektarije, vikar Patrijarha srpskog i starešina Saborne crkve, pozdravio je domaćine, goste i prisutne građane, i čestitajući slavu Cveti naglasio da je „ovim činom slavski kolač prinet za blagoslov,  mir, zdravlje, sreću i radost svih građana opštine Stari grad“.„Neka vam je srećna Krsna slava i da je slavimo na mnogaja ljeta“, poručio je vladika Nektarije.

Predsednik opštine Radoslav Marjanović je čestitao svim sugrađanima Dan opštine i slavu, kao i građanima koji danas slave Cveti, zahvalio vladici, sveštenstvu, saradnicima, prisutnima i gostima iz prijateljskih gradova, što su sa Starograđanima podelili radost današnjeg praznika.

„Krsna slava je znak naše sabornosti, prepoznatljivosti i našeg identiteta. Neka nam je svima srećna slava Cveti i nastupajući Uskrs, sa željom da svi imaju mnogo uspeha i da buduće vreme donese blagostanje, napredak i prosperitet“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović.

Nakon obreda u Sabornoj crkvi ,Aleksandar Todorović, zamenik predsednika opštine i Aleksandar Puača, pomoćnik predsednika GO Stari grad sa delegacijom bratske opštine Jermasoja, Polivios Papasolom i Joanis Kranosom,  su  polaganjem venaca na spomenik grčkom revolucionaru i pesniku Rigi od Fere,  odali poštu i pomen nacionalnom heroju grčkog naroda.

„Stari grad i Jermasoja imaju razvijenu saradnju koja traje više decenija. Bliski smo narodi, slične istorije i temperamenta. Borba za slobodu, kao i naš nacionalni heroj Rige od Fere, koji je pogubljen u nekadašnjoj turskoj tamnici Kuli Nebojša, su trajni simboli našeg prijateljstva. Uvek, kada dođemo u Stari grad osećamo se kao da smo kod svoje kuće“, poručili su Kiprani i svojim domaćinima i svim Starograđanima čestitali Dan opštine, slavu Cveti i nastupajući Uskrs.

Povodom ovih svečanosti, tokom prijateljske posete  Starom gradu, delegacije bratskih gradova Kotor, Herceg Novog i opštine Jermasoja iz Limasola sa Kipra, su 26. aprila prisustvovale Svečanoj sednici Skupštine naše opštine, a tokom jučerašnjeg dana su sa domaćinima simboličnom sadnjom dve sadnice  –  „Stabla prijateljstva“,  trajno ovekovečili bratske i prijateljske veze naših gradova na prostoru „Linijskog parka“, na obali reke Save, kod pasarele pored Beton hale, podno spomenika „Pobedniku“ na Beogradskoj tvrđavi.

Tradicionalna opštinska manifestacija „Jevremova ulica susreta“ održaće se 11. maja, uz bogat muzičko, kulturno-zabavni program, pod sloganom „Vidimo se“!

Cveti

Cveti su praznik kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim. Ovim praznikom obeležava se poslednja nedelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i vaskrsenja. U Srbiji su Cveti i narodni praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. vojvoda Miloš Obrenović je podigao Drugi srpski ustanak u Takovu.

Video prilog pogledajte OVDE