USVOJEN NACRT PLANA JAVNOG ZDRAVLJA GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD 2023 – 2026. GODINE

Savet za zdravlje Veća GO Stari grad jednoglasno je na današnjoj sednici  usvojio Nacrt plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad 2023 – 2026. godine, koji je predložen od strane Radne grupe za izradu ovog plana. Usvojeni nacrt upućen je  Veću opštine Stari grad radi pokretanja postupka Javne rasprave o ovom važnom strateškom dokumentu.

„Danas smo usvojili Nacrt plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad do 2026. godine, u skladu sa nacionalnom strategijom javnog zdravlja i planom javnog zdravlja grada Beograda. Ovim strateškim dokumentom naša opština je definisala misiju, viziju, vodeće principe i strateška opredeljenja, kao i opšte i specifične ciljeve za koje će se  zalagati  kao odgovorna lokalna samouprava u kojoj žive zdravstveno informisani, prosvećeni i zdravi ljudi“, poručila je zamenica predsednika Skupštine GO Stari grad  Nevena Dodić i naglasila da je misija opštine Stari grad unapređenje zdravlja i kvaliteta života svih Starograđana, kroz organizovanu mrežu podrške i informisanosti o zdravim stilovima života, koja u potpunosti odgovara potrebama sugrađana.

„Svakako da je naš opšti cilj da unapredimo zdravlje i kvalitet života svih naših  građana. Iz njega proističu posebni ciljevi koje smo definisali u nacrtu, a to su unapređenje sistema za podršku promociji zdravlja i kvaliteta života sugrađana, promocija zdravlja, zdravih stilova života i značaja zaštite životne sredine za zdravlje i prevencije bolesti, kao i podrška preventivnim aktivnostima u cilju zaštite fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja našeg stanovništva“, pojašnjava Nevena Dodić.

Savet za zdravlje Veća Gradske opštine Stari grad obrazovan je krajem 2020. godine, a sa izradom Nacrta plana javnog zdralja započeto je aprila 2021. godine. U izradi ovog, prvog strateškog dokumenta opštine Stari grad, aktivno su učestvovali članovi Radne grupe i Saveta za zdravlje, uz svesrdnu podršku dr Jasmine Tanasić iz Stalne konferencije gradova i opština, dr mr  Vesne Knjeginjić, direktorke Doma zdravlja „Stari grad“,  dr Nevenka Pavlović, direktorke Gradskog zavoda za javno zdravlje i Nevene Dodić, zamenice predsednika Skupštine GO Stari grad.

Tokom rasprave o Nacrtu plana dr Jasmina Tanasić iz Stalne konferencije gradova i opština je naglasila da je Gradska opština Stari grad izradi ovog nacrta prisupila odgovorno, stručno i kompetentno, jer je u potpunosti u saglasnosti sa Planom javnog zdravlja grada Beograda i nacionalnim strateškim dokumentima koji definišu ovu oblast.

„Posebnu pohvalu upućujem opštini Stari grad jer je u protekle dve godine  anketirala preko 20.000 sugrađana kako bi imala jasnu sliku potreba svojih građana, što se pokazalo kao jedan od bitnih preduslova za strateško planiranje u oblasti javnog zdravlja“, poručila dr Tanasić na današnjem sastanku.

Očekuje se da Javna rasprava o Nacrtu plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad 2023 -2026, nakon odluke Veća, otpočne u drugoj polovini februara zvaničnom prezentacijom nacrta. Po završetku javne rasprave, koja će trajati trideset dana, ovaj strateški dokument biće upućen odbornicima Skupštine opštine Stari grad na razmatranje i konačno usvajanje.