SVETOSAVSKA NAGRADA PREDŠKOLSKOJ USTANOVI „DEČJI DANI“

Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate u oblasti saradnje sa porodicom, partnerskim institucijama i organizacijama u cilju podrške dobrobiti dece ove godine je dodeljena starogradskoj Predškolskoj ustanovi „Dečji dani“.

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je u Vladi Republike Srbije na Savindan svetosavske nagrade za 2022. godinu istaknutim pojedincima i predstavnicima nagrađenih institucija, a u ime kolektiva PU „Dečji dani“ nagradu je primila direktorka Sanja Lazović. Povelje su dodeljene za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

Sa preko sto godina dugom tradicijom organizovanog institucionalnog zbrinjavanja, obrazovanja i vaspitanja dece ranog uzrasta, PU „Dečji dani“ je jedna od najstarijih predškolskih ustanova u Srbiji. Godine 2019. proslavila je vek postojanja. Prvo gradsko obdanište, po ugledu na evropske gradove, otvoreno je još u aprilu 1867. godine kao Zavod za vaspitanje male dece u opštini Stari grad, ali kako se vremenom broj vrtića u centru povećavao, juna 1919. godine svi vrtići integrisani su u jedinstvenu ustanovu kao prvi nivo vaspitno obrazovnog sistema u Beogradu, pod nazivom “Dečji dani”.

Sanja Lazović, direktorka PU “Dečji dani”, kaže da su se u poslednje dve decenije uslovi u predškolkim ustanovama promenili na bolje, a da o tome govori prvenstveno zadovoljstvo dece i roditelja. Na svečanosti povodom Svetosavske akademije u Vladi Republike Srbije, prvi put su učešće imala deca predškolskog uzrasta i ta čast je pripala deci iz starogradske ustanove. Prenos programa bio je uživo na drugom programu RTS-a.