REALIZACIJA PROJEKTA „ZELENA MREŽA STAROG GRADA“: NOVI DRVORED GORSKOG JAVORA I JASENA DUŽ OBALE MAJORA DRAGUTINA GAVRILOVIĆA

Gradska opština Stari grad već drugu godinu za redom sprovodi akcije ozelenjavanja centralne gradske zone, u okviru projekta „Zelena mreža Starog grada“, koji realizuje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i JKP „Zelenilo Beograd“. Novi drvored od ukupno 24 stabala gorskog javora i jasena posađen je duž Obale majora Dragutina Gavrilovića, na Dunavskom keju prema marini Dorćol.

Sadnice su zajedno posadili članovi Veća opštine Stari grad Branislav Zec, Nikola Blagojević i Bojan Kalaba, kao i zamenik predsednika opštine Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine opštine Dušan Petrić i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja Bojan Bojić.

„Sledeći projekat koji će se realizovati u najskorije vreme biće sadnja novog drvoreda u Venizelosovoj ulici. Postavljanje nove zelene infrastrukture jedan je od najvažnijih projekata za Gradsku opštinu Stari grad, jer na taj način poboljšavamo život svih građana koji žive i rade u centru grada. Nadam se da ćemo postati primer ostalim opštinama kako se treba odnositi prema životnoj sredini. Ovo je samo jedna od akcija ozelenjavanja javnog prostora koje će opština nastaviti da finansira zajedno sa Ministarstvom životne sredine“, rekao je predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić.

„Krenuli smo od priobalja jer veliki broj naših sugrađana slobodno vreme provodi uz reku. Prošle godine smo, takođe uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, duž biciklističke staze na Dunavskom keju zasadili oko 130 stabala lipe i jasena“, dodao je predsednik Skupštine.

Projekat „Zelena mreža Starog grada“ doprinosi ostvarenju ciljeva i strategije o pošumljavanju Beograda i podrazumeva proaktivni pristup lokalne samouprave kada je reč o podizanju zelenih površina unutar gradskog jezgra, uključujući parkove, male skverove, bašte i drvorede, kako bi se povaćao broj zasađenog drveća na teritoriji grada Beograda, a posebno u centralnoj gradskoj  opštini. Projekat se sprovodi u okviru godišnjeg programa „Stari grad misli na životnu sredinu“, čija je vrednost 2,5 miliona dinara, od čega je opština sufinansirala 25 odsto sredstava.