PRAVNO POSLOVNA ŠKOLA BEOGRAD PROSLAVILA JUBILEJ – 70 GODINA OD OSNIVANJA

Pravno poslovna škola Beograd proslavila je Dan škole 9. maj svečanom akademijom na kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, bivši i sadašnji profesori, predstavnici mnogobrojnih kompanija i banaka koje posluju u Srbiji, a opštinu Stari grad predstavljala je Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine opštine.

Sve prisutne goste pozdravila je direktorka Julija Đorđević rečima da Pravno poslovna škola nastavlja da se modernizuje i da iz godine u godinu posebno raste interesovanje za smer pravno-poslovni tehničar.

„Škola već duže vreme ide u korak sa modernim tendencijama i savremenim evropskim obrazovnim profilima, pa se svakog juna u školi traži mesto više. Cilj naše škole je da učenicima pružimo najbolje moguće znanje kako bi ih spremili za život i radni vek“, rekla je direktorka Julija Đorđević.

Današnja Pravno poslovna škola nalazi se u zgradi Trgovačke akademije i podignuta je 1926. godine, prema projektu arhitekte Jezdimira Denića, na mestu starijeg objekta Trgovačke škole. Počeci rada škole datiraju iz davne 1845. godine, a kao godina osnivanja uzima se 1952. godina kada je u istoj zgradi osnovan državni Zavod za stručno osposobljavanje kadrova za finansijske i administrativne poslove NR Srbije.

Školske 1968/69. godine počeo je da se primenjuje novi program Upravne škole koji je bio orijentisan je prema Pravnom fakultetu, čime je obezbeđen ravnopravni upis upravnim tehničarima sa gimnazijalcima na Pravnom fakultetu.

Krajem 1979. i početkom 1980. godine izvršena je integracija Upravne i birotehničke škole u školu pravne i birotehničkestruke sa tri zanimanja pravne struke i četiri zanimanja birotehničke struke. U junu 1986. godine škola dobija nov naziv – Škola pravne i birotehničke struke “9. maj”. Tek od 1989. godine škola nosi naziv Pravno-birotehnička škola „9 maj“, a od 2007. Pravno-poslovna škola Beograd.