POTVRDA PRIJATELJSTVA I SARADNJE DVA GRADA: DELEGACIJA GRADA VIĆENCE U UZVRATNOJ POSETI OPŠTINI STARI GRAD

Visoka delegacija grada Vićence, na čelu sa gradonačelnikom Frančeskom Rukom, gradskim većnikom zaduženim za međunarodnu saradnju Leonardom de Marcom i gospođom Rominom Muraro, iz biroa za međunarodnu saradnju, boravila je od 3. do 5. februara u radnoj  poseti opštini Stari grad. Centralni događaj uzvratne posete bio je potpisivanje zajedničkog memoranduma o saradnji, 3. februara u Narodnom pozorištu. Ovim svečanim činom gradonačelnik Frančesko Ruko i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović potvrdili su obostrano izraženu želju za saradnjom u oblastima koje su od obostranog interesa kako za opštinu Stari grad tako i za grad Vićenca.

„Ispunjavamo obećanje da ćemo našu opštinu povezati sa značajnim evropskim gradovima i da ćemo pokušati da izgradimo mostove, pre svega, sa onim opštinama i gradovima koji se razvijaju na sličan način kao Stari grad. Saradnja sa Vićencom donosi nam nova i značajna iskustva u oblastima obrazovanja, privrede, turizma, sporta, zdravstva, kulture, kao i kroz kreiranje zajedničkih programa.S druge strane, sporazum je izuzetno značajan i za brojnu srpsku zajednicu koja živi i radi u Italiji i koja je inicirala povezivanje sa maticom. Kroz ovaj sporazum planirali smo razmenu, pre svega, najmlađih sugrađana sa Starog grada i  Vićence. Ovo je početak jedne dobre i plodotvorne saradnje“, naglasio je ovom prilikom predsednik Radoslav Marjanović i zahvalio gradonačelniku Vićence na srdačnom prijemu koje je ukazan našoj delegaciji tokom posete Vićenci, novembra prošle godine.

Renesansni grad Vićenca je sedište jedne od ekonomski najrazvijenijih italijanskih regija – Veneto, u kojoj živi i radi oko 18 hiljada naših sunarodnika.

„Danas smo prisustvovali jednom važnom događaju. Nedavno smo potpisali sporazum o saradnji u Vićenci, a danas smo taj sporazum potvrdili i u opštini Stari grad. Nadamo se da će ovaj sporazumdoprineti razvijanju ekonomske, kulturne, sportske i svake saradnje. U čitavom regionu Veneto srpske zajednice su veoma jake, a građani su dobro integrisani u naš sistem, što garantuje dobru saradnju naša dva naroda, jer Italiju i Srbiju povezuju čvrste veze i istorijsko prijateljstvo“, istakao je gradonačelnik Frančesko Ruko.

Potpisivanju memoranduma u svečanoj sali Narodnog pozorišta prisustvovali su Ambasador Republike Italije u našoj zemlji gospodin Luka Gori, Dušan Petrić, predsednik Skupštine, zamenik predsednika opštine Aleksandar Todorović, članovi Veća opštine, Dušan Aleksić, predsednik Nacionalnog saveza Srba u Italiji, kao i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

„Sporazum  Vićence i Starog grada se uklapa u opštu bilateralnu saradnju Srbije i Italije, koja je veoma bitna na političkom, ekonomskom i kulturnom nivou“, izjavio je ambasador Luka Gori, koji je povodom potpisivanja memoranduma o saradnji istog dana priredio prijem za domaćine sa Starog grada i goste iz Vićence.

Tokom radne posete delegacija bratske Vićence imala je brojne susrete sa predstavnicima privrednih, obrazovnih, urbanističkih, kulturnih, turističkih i sportskih institucija i organizacija u cilju konkretizacije saradnje i sprovođenja zajedničkih projekata namenjenih građanima dva grada, koji su okvirno definisani protokolom o bratimljenju, potpisanom 19. novembra u Vićenci.

Gradonačelnik Ruko i predsednik Marjanović, sa saradnicima, sastalili su se sa ministrima u Vladi Republike Srbije Goranom Vesićem i Tomislavom Momirovićem.

Gosti su posebno interesovanje iskazali za posetu Rektoratu Univerziteta u Beogradu, Narodnom muzeju, velelepnom Hramu svetog Save, kao i za obilazak kulturno –istorijske baštine i turističkih znamenitosti glavnog grada – Beogradske tvrđave i Kosančićevog venca, kao starog urbanog jezgra beogradske varoši.

Delegacija Vićence se u zgradi Geozavoda upoznala sa završetkom izgradnje Beograda na vodi. Gradonačelnik Ruko je izrazio želju da poseti FK „Crvena Zvezda“, u kojoj je igrao legendarni Siniša Mihajlović.  Tom prilikom je sa domaćinima na stadionu „Rajko Mitić“, popularnoj „Marakani“, prisustvovao prvenstvenoj utakmici između Crvene Zvezde i Vojvodine.

Dušan Aleksić, predsednik Nacionalnog saveza Srba u Italiji ističe da je bratimljenje opštine Stari grad i Vićence od izuzetnog značajna za srpsku zajednicu u Severnoj Italiji.

„Sa naše strane pružićemo punu podršku kako bi se saradnja afirmisala na najbolji i najkonkretniji način posebno zbog naših najmlađih koji odrastaju u Italiji i žele da upoznaju Srbiju”, rekao je nakon potpisivanja sporazuma Aleksić i naglasio da u gradovima Vićenca, Padova, Verona i opštini Trevizo živi oko 45 hiljada naših sunarodnika. Pored Srpske pravoslavne crkve u regiji Veneto postoje i dobro organizovana srpska kulturna i sportska udruženja, a od pre 10 godina i Srpska dopunska škola, koja je priznata od  strane Ministarstva obrazovanja Republike Srbije.

Takođe, saradnja Beogradskog festivala igre (BFI), jednog od najvećih festivala umetničke igre u Evropi sa sedištem u opštini Stari grad, sa pozorištima u regiji Veneto i sa Gradskim pozorištem u Vićenci na zajedničkim projektima, doprinela je učvršćivanju kulturnih veza i uspostavljanju saradnje dva grada, što je na svečanosti u Narodnom pozorištu posebno istakao predsednik Marjanović zahvalivši direktorki BFI Aji Jung na svemu što je učinila za Stari grad, Beograd i Srbiju.