OPŠTINA STARI GRAD I UDRUŽENJE ŽRTAVA NASILJA „HAJR”: TRIBINA O UNIJI ZA BORBU PROTIV NASILJA U REPUBLICI SRBIJI

Udruženje žrtava nasilja „Hajr”, uz podršku opštine Stari grad, organizovalo je tribinu „Zajedno smo jači“ o Uniji za borbu protiv nasilja u Republici Srbiji.  Tribinu, na kome su predstavljenji i primeri dobre prakse prevencije nasilnog ponašanja i potrebe stvaranja unije za borbu protiv nasilja u našoj zemlji, otvorila je Nevena Dodić, zamenica predsednika skupštine Gradske opštine Stari grad.

Nevena je u ime naše opštine pozdravila prisutne i učesnike skupa, među kojima su bili Hajrija Ramadani, predsednica udruženja žrtava nasilja „Hajr“, prof. dr Jovan Marić, dr Ilija Životić, stručnjak za bezbednost IPO Srbija, Nebojša Šarkić, dekan Pravnog fakulteta Union, Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu, Stevan Đokić, predsednik DBA i Aleksandra Rapajić, prvakinja Evrope u bodi bildingu.

„Udruženje žrtava nasilja „Hajr“ je je vidljivo, aktivno i dosledno u svojoj borbi za pomoć žrtvama i prevenciji porodičnog nasilja. Opština Stari grad je vaš partner i podrška u toj borbi jer samo zajedno možemo da dovedemo porodično nasilje na nultu toleranciju, da nemamo nijednu žrtvu i da nemamo nasilje“, istakla je Nevena Dodić i podsetila prisutne i učesnike skupa da je Gradska opština Stari grad potpisala Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti i u skladu sa tim osnovala opštinski Savet za rodnu ravnopravnost koji je zadužen za sprovođenje aktivnosti na identifikovanju, praćenju, unapređivanju, osnaživanju i afirmaciji položaja žena na Starom gradu.

„Znamo koliko je ova tema važna i da se o njoj ne mora govoriti isključivo onda kada medijski prostor ispune vesti o novim žrtvama porodičnog nasilja. Svi zajedno moramo da radimo na podizanju svesti, na osnaživanju i ohrabrivanju  žrtvava porodičnog nasilja da imaju poverenje u institucije i da prijave nasilje. Opština Stari grad se aktivno uključila i podržava stvaranje unije za borbu protiv nasilja“, naglasila je Nevena Dodić, predsednica Saveta za rodnu ravnoprevanost i zamenica predsednika Skupštine opštine Stari grad.

Današnjoj tribini su, između ostalih, prisustvovali i odbornici starogradske Skupštine, predstavnici ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, gradskih opština, članovi organizacija civilnog društva, kao i brojni saradnici, javne ličnosti, predstavnici medija i članice Udruženja „Hajr“.