ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPREČAVANJU DOPINGA U SPORTU

U organizaciji Ministarstva omladine i sporta, danas je u svečanoj sali Gradske opštine Stari grad održana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, na kojoj su govorili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, direktorka Antidoping agencije Republike Srbije prof.dr Milica Vukašinović Vesić i prof.dr Nenad Đurđević.

Na tribini u opštini Stari grad prisustvovao je i Nedeljko Jovanović, član Veća Gradske opštine Stari grad zadužen za sport.

„Od kada je stupio na snagu, u oktobru 2014. godine, Zakon o sprečavanju dopinga u sportu pokazao je nultu toleranciju prema ovoj negativnoj pojavi. Osnovni razlog za izmene i dopune postojećeg zakona je usvajanje novog svetskog antidoping kodeksa, koje je odobrila Svetska antidoping agencija, a čije su odredbe stupile na snagu 1. januara 2021. godine. Drugi razlog je usklađivanje ovog zakona sa Zakonom o sportu, kao i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru“, obrazložio je ministar Vanja Udovičić.

Do sada su održane dve javne rasprave povodom izmena i dopuna Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, u Nišu 3. februara i Novom Sadu 10. februara.

 „Gradska opština Stari grad je prepoznala značaj unapređenja sporta i promovisanja zdravog načina života, a jedan od naših ciljeva je da kroz različite aktivnosti i sadržaje radimo na edukaciji i informisanju naših sugrađana“, naveo je Jovanović.

Kao jedan od ključnih segmenata rada Antidoping agencije Republike Srbije, prof.dr Milica Vukašinović Vesić istakla je on-lajn antidoping edukaciju koja sportistima stoji na raspolaganju na sajtu Agencije i mobilnoj aplikaciji.