OBELEŽENA 119. GODIŠNJICA MUZEJA GRADA BEOGRADA

Muzej grada Beograda obeležio je u Konaku kneginje Ljubice Dan muzeja i 119 godina od svog osnivanja, a direktorka Muzeja Jelena Medaković uručila je zahvalnice pojedincima i institucijama za doprinos kulturi, a među njima i Gradskoj opštini Stari grad.
Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković istakla je da je institucija na čijem je čelu ove godine otvorila dva nova objekta, a da se u narednom periodu očekuje da Muzej grada Beograda dobije prostor za stalnu postavku koja će na najbolji način prikazati kontinuiranu istoriju grada Beograda dugu osam hiljada godina.
“Kolektiv Muzeja zdušno radi na tome da svetlost dana ugleda hronološka i tematska dugo čuvana istorija Beograda. Konak kneginje Ljubice u toku godine poseti preko 60 hiljada posetilaca, a sa opštinom Stari grad radimo programe za majmlađe posetioce kroz organizovane radionice za decu. Muzej grada Beograda uključen je u veoma važan projekat, a to su arheološka istraživanja u sklopu izgradnje podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici“, navela je Jelena Medaković.


„Muzej grada Beograda i Gradska opština Stari grad u poslednje dve godine imaju veoma intenzivnu saradnju, koja se ogleda u organizaciji različitih programa za najmlađe Starograđane, gde se deca po prvi put susreću sa arheološkim istraživanjima i kreativnim radionicama, na kojima mogu da saznaju mnogo o istoriji Beograda i očuvanju kulturne baštine. Sa Muzejom grada Beograda započeli smo i serijal tribina pod nazivom „Reč stručnjaka“, gde ćemo brojne investicione projekte koji nas očekuju u budućnosti na najbolji način predstaviti našim građanima i pokazati da je u isto vreme moguće i razvijati grad i sačuvati kulturnu baštinu“, rekao je predsednik opštine Radoslav Marjanović.
Muzej grada Beograda osnovan je 15. oktobra 1903. godine i predstavlja najznačajniju gradsku instituciju muzejskog tipa, a poseduje više od 130 hiljada različitih antikviteta i predmeta, kao i više od 28 legata. Nagrade Muzeja grada Beograda dodeljuju se od 1973. godine kada je prvi laureat bio arhitekta Aleksandar Deroko.