MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI U OKVIRU PROGRAMA OPŠTINE „STARI GRAD MISLI NA TEBE“

U okviru programa „Stari grad misli na tebe“, Gradska opština Stari grad, u saradnji sa poliklinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Family Medica“, obeležila je danas Međunarodni dan fizičke aktivnosti, koji je pre dve decenije ustanovila Svetska zdravstvena organizacija.

U cilju promocije fizičke aktivnosti kao osnove za zdrav život, u Studentskom parku organizovana su stručna savetovanja za sve prisutne građane, koji su imali priliku da čuju sve o sportskoj i fizikalnoj medicini od specijalizovanih timova lekara, fizioterapeuta i medicinskih tehničara iz poliklinike „Family Medica“.

U programu su učestvovali učenici šestog razreda OŠ „Kralj Petar Prvi“ i mališani iz vrtića „Leptirić“, koji su sa svojim nastavnicima i vaspitačima izveli brojne telesne vežbe.

„Programom koji smo danas organizovali želimo da svim našim sugrađanima pokažemo šta sve mogu da urade kako bi poboljšali svoju fizičku aktivnost, da im damo adekvatne savete i da se družimo u prelepom ambijentu Studentskog parka. U okviru programa „Stari grad misli na tebe“, opština je za sve Starograđane omogućila niz besplatnih programa koji će poboljšati fizičku aktivnost kako dece tako i odraslih, počevši od korektivne gimnastike, plivanja i raznih drugih aktivnosti poput izleta, koje smo namenili najstarijim građanima, a gde su oni veoma aktivni“, rekao je povodom Međunarodnog dana fizičke aktovnosti pomoćnik predsednika opštine Aleksandar Puača.

Dr Tamara Stojimenović, lekar specijalista sportske medicine i docent Univerrziteta „Singidunum“ kaže da fizička aktivnost u najvećoj meri deluje preventivno kako bi se izbegle različite bolesti kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes.

„Lekari sportske medicine vole da kažu da fizička aktivnost može da zameni svaki lek, dok ni jedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost. Nedostatak fizičke aktivnosti na kraju dovodi do infarkta i šloga, a na kraju i do neželjenih smrtnih ishoda, koji su danas, nažalost, sve češći. Fizička aktivnost je veoma bitna i za decu zato što razvija bazičnu motoriku koja sprečava razvojne deformitete kičmenog stuba, stopala, donjih ekstremiteta i grudnog koša“, kaže dr Tamara Stojimenović.

„Smanjena fizička aktivnost kod dece je nešto što je alarmantno. Roditeljima treba skrenuti pažnju da svoju decu što više puštaju da se igraju napolju, jer razvoj bazične motorike veoma dobro utiče i na njihovo mentalno zdravlje. Fizička aktivnost jednostavno je propusnica za dug život.“