KONFERENCIJA „ZNAČAJ I ULOGA OMBUDSMANA U UNAPREĐENJU LJUDSKIH PRAVA I RAZVOJU DEMOKRATIJE“: U BAČKOJ TOPOLI OBELEŽENO 20 GODINA OMBUDSMANA U REPUBLICI SRBIJI

Povodom dve decenije od osnivanja institucije ombudsmana u Srbiji, trodnevna konferencija „Značaj i uloga ombudsmana u unapređenju ljudskih prava i razvoju demokratije“, na kojoj su učestvovali lokalni zaštitnici građana, održana je u Bačkoj Topoli, gde je 2003. godine počeo sa radom prvi ombudsman u Srbiji.

Konferenciju, koja je održana uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i opštine Bačka Topola, otvorili su predsednik opštine Adrian Satmari državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić.

Na ovom skupu govorili su i zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Sara Groen, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, zaštitnik građana Gradske opštine Stari grad i predsednik Skupštine Udruženja ombudsmana Srbije Jovan Knežević, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, potpredsednik Vlade AP Vojvodina i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

Dan pre međunarodne konferencije u Bačkoj Topoli, zaštitnik građana GO Stari grad Jovan Knežević učestvovao je kao predsednik Skupštine ombudsmana Srbije na prvenstvu srednjih škola u debati, koje je ove godine održano u Kikindi. Kao članu žirija pripala mu je čast da nakon završenog takmičenja pobednicima uruči nagradu.