INTEGRACIJA DECE MIGRANATA KROZ SPORT I PROMOCIJA KRIKETA U TEHNIČKOJ ŠKOLI DRVO ART

Učenici Tehničke škole Drvo art i njihovi vršnjaci iz prihvatnih centara za azil družili su se u dvorištu ove srednje škole na Dorćolu u okviru projekta “Hi5 Happy Caravan”, koji za cilj ima integraciju dece migranata u lokalno društvo. Školarci su igrali kriket, sport koji je među najpopularnijim u zemljama odakle dolazi najveći broj migranata.

Mirjana Ivković, koordinator projekta u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, kaže da su se deca lepo provela učeći da igraju kriket i “fudbal 3”, igru koja je osmišljena tako da stavlja akcenat na fer-plej i jednakost. Među prisutnima bili su i predstavnici opštine Stari grad –predsednik Skupštine Dušan Petrić, član Veća zadužen za sport Nedeljko Neđa Jovanović i sekretar Saveza sportova Stari grad Mirko Vujović.

„Kriket je izabran jer je među popularnijim sportovima u zemljama odakle dolazi najveći broj migranata koji se zadržavaju u Srbiji. Iako je kod nas ovaj sport tek u razvoju, deca koja su se prvi put susrela sa kriketom veoma su pozitivno reagovala. Do sada je više od 150 dece učestvovalo u programu“, rekla je Mirjana Ivković iz Olimpijskog komiteta Srbije.

Projekat “Hi5 Happy Caravan” počeo je 2018. godine u saradnji sa Grupom 484, koja pruža podršku izbeglicama iz zemalja zahvaćenih ratom, kao i sa Kriket federacijom Srbije, a do sada je druženje i promocija ovog sporta organizovana u pet gradova u Srbiji – Vranju, Sjenici, Banji Koviljači, Bogovađi i Beogradu. Nakon završetka manifestacije svaka škola domaćin od Olimpijskog komiteta Srbije dobila je nove lopte i sportske rekvizite.