ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU PLANA JAVNOG ZDRAVLJA GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD OD 2023. DO 2026.GODINE

Na redovnoj sednici Saveta za zdravlje, koja je održana danas, usvojen je finalni tekst Nacrta plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad od 2023. do 2026.godine, nakon sprovedene javne rasprava o nacrtu ovog važnog strateškog dokumenta naše opštine, koja je trajala je od 9. marta do 7. aprila, ove godine.

Sednicu, kojoj je prisutvovao predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, otvorila je zamenica predsednika Skupštine GO Stari grad Nevena Dodić, u prisustvu predsednice opštinskog Saveta za zdravlje i direktorke Doma zdravlja „Stari grad“ dr mr  Vesne Knjeginjić, zamenice direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Nevenke Pavlović, predstavnice Udruženja „Živimo zajedno“ Zorice Kubiček,  dr Jasmine Tanasić iz Stalne konferencije gradova i opština, rukovodioca Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja Bojana Bojića, kao i članova Radne grupe koji su aktivno učestvovali u dvogodišnjem procesu izrade dokumenta.

„Prvi strateški dokument opštine Stari grad  – Nacrt Plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad,  urađen  je u skladu sa nacionalnom strategijom javnog zdravlja i planom javnog zdravlja Grada Beograda. Ovim strateškim dokumentom, koji će nakon usvajanja od strane Veća naše opštine, razmatrati odbornici starogradske Skupštine, definisani su misija, vizija, vodeći principi i strateška opredeljenja, kao i opšti i specifični ciljevi za koje će se opština Stari grad zalagati na unapređenju zdravlja i kvaliteta života svih Starograđana. Ovom prilikom se zahvaljujem svim članovima Radne grupe na stručnoj i profesionalnoj izradi plana“, rekao je predsednik Radoslav Marjanović i članovima Saveta za zdravlje poželeo uspešan rad.

Zamenica predsednika Skupštine GO Stari grad Nevena Dodić je podsetila da je opština Stari grad 9. marta tekuće godine zvanično počela Javnu raspravu o Nacrtu plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad 2023 -2026, i da je rasprava, u skladu sa zakonskim procedurama, trajala do 7. aprila ove godine.

„Unapređenje zdravlja i kvaliteta života Starograđana je  naš opšti cilj. Savet za zdravlje Veća  opštine Stari grad obrazovan je krajem 2020. godine, a sa izradom Nacrta plana javnog zdralja Gradske opštine Stari grad 2023 -2026. je započeto aprila 2021. godine. Iz ovog plana proističu posebni ciljevi koji su definisali u dokumentu. Pre svega unapređenje sistema za podršku promociji zdravlja i kvaliteta života sugrađana, promocija zdravlja, zdravih stilova života i značaja zaštite životne sredine za zdravlje i prevencije bolesti, kao i podrška preventivnim aktivnostima u cilju zaštite fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja našeg stanovništva. U javnoj raspravi su učestvovali svi zainteresovani sugrađani, udruženja građana i stručna javnost. Kako bi ovaj strateški dokument imao svoj  demokrataski legitimitet bio je objavljen na zvaničnom opštinskom portalu, kao i obrazac za dostavljanje predloga, sugestija i komentara“, rekla je Nevena Dodić.

Usvajanju konačne verzije Nacrta plana  javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad 2023 -2026. godine na današnjoj sednici,  prethodilo je razmatranje pristiglih predloga i sugestija koje su dostavljeni Savetu za zdravlje, a nakon toga je usvojen Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji će biti objavljen na opštinskom sajtu.

Predsedavajuća Saveta za zdravlje dr mr Vesna Knjeginjić će, kako je odlučeno na današnjoj sednici Saveta, odbornicima Skupštine Gradske opštine Stari grad obrazložiti Predlog plana javnog zdravlja Gradske opštine Stari grad od 2023. do 2026.godine.

„Strateški dokument  je urađen  na sistematičan način i to tako da ukazuje na prioritetna područja za unapređenje zdravlja i kvalitet života stanovnika opštine Stari grad. Takođe, ostavlja prostor za razmatranje, planiranje  i programiranje dodatnih aktivnosti na polju javnog zdravlja“ istakla je dr Knjeginjić, predsednica Saveta za zdravlje.