DELEGACIJA OPŠTINE STARI GRAD U POSETI OPŠTINI GRAČANICA NA OBELEŽAVANJU VIDOVDANA I GODIŠNJICE KOSOVSKE BITKE

Povodom obeležavanja Vidovdana i godišnjice Kosovske bitke, zamenik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Todorović i član Veća opštine Nedeljko Neđa Jovanović boravili su u zvaničnoj poseti opštini Gračanica na Kosovu i Metohiji, gde su razgovarali sa predsednicom opštine Gračanica prof.dr Ljiljanom Šubarić i njenim saradnicima. Predstavnici opštine prisustvovali su i tradicionalnim gračaničkim svečanostima Vidovdan 2022, kao i svečanoj sednici Privremenog organa Grada Prištine i opštine Gračanica.

Na centralnoj svečanosti, koja je održana u velikoj sali Doma kulture u Gračanici, prisustvovali su politički predstavnici i predstavnici crkve, kao i gosti iz gradskih uprava više gradova centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić zajedno sa zamenikom Milanom Joksimovićem istakla je da bez jedinstva ne možemo uraditi ništa te da se pobeda ogleda u težnji da neumornim radom branimo svoje dostojanstvo i svoj kućni prag.

„Vidovdan nije samo simbol sećanja, već snaga da ne zaboravimo žrtve, da sačuvamo i gradimo domove, da damo šansu svakom mladom čoveku, da kao zenicu oka čuvamo naše škole, zdravstvene ustanove, da obnavljamo svetinje, i borimo se za očuvanje jezika i kulture. Snaga u toj borbi i danas kao i kroz vekove je naša Srbija kojoj je Kosovo i Metohija uvek na listi prioriteta“, kazala je predsednica optine Gračanica prof.dr Ljiljana Šubarić.

Aleksandar Todorović, zamenik predsednika opštine Stari grad, naglasio je da su svetosavlje i kosovski zavet temelj našeg duhovnog, kulturnog, državnog i istorijskog trajanja.

„Kao društvo treba da učinimo sve da naš narod opstane na tlu Kosova i Metohije, uprkos tome što smo preživeli velike progone i pogrome. Godine teškog života naučile su nas da ne prestanemo da se borimo i gradimo budućnost za nove generacije. Opština Stari grad više puta do sada učestvovala je u obnovi srpskih škola, crkava, u kupovini poljoprivrednih mašina i raznim akcijama za pomoć deci Kosova, a sve u cilju poboljšanja uslova i kvaliteta života“, rekao je Aleksandar Todorović.

Naš proslavljeni rukometaš i reprezentativac, član Veća opštine Stari grad, Nedeljko Neđa Jovanović, rekao je da su Vidovdanske svečanosti simbol srpskog jedinstva i povod da se pošalje poruka mira svim narodima koji žive na Kosovu i Metohiji. „Vidovdan je poziv na mir i jedinstvo. To je prilika da se na dostojanstven način odužimo našim precima koji su svoje živote dali za mir i slobodu. Na nama je da sledimo njihovu hrabrost i sačuvamo svaku porodicu, mir i bezbednost, da stvorimo uslove da mladi odavde ne odlaze.“

Ovogodišnje Vidovdanske svečanosti, u Domu kulture Gračanica, otvorene su izložbom slika Milana Cileta Marinkovića. Pored velikog broja meštana i ljubitelja umetnosti, otvaranju Vidovdanskih svečanosti i Likovne kolonije prisustvovao je i vladika raško-prizrenski Teodosije. Svetu arhijerejsku vidovdansku liturgiju u manastiru Gračanica služio je patrijarh srpski Porfirije.