GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD OBELEŽILA JE DANAS KRSNU SLAVU CVETI

Gradska opština Stari grad obeležila je danas krsnu slavu Cveti  svečanim prijemom za Starograđane, predstavnike starogradskih javnih, kulturnih i obrazovnih ustanova i udruženja građana.

Tradicionalno sečenje slavskog kolača obavljeno je ispred ikone Hristovog ulaska u Jerusalim na Cveti, koja se nalazi u holu isped velike opštinske sale.

Njegovo preosveštenstvo episkop marčanski gospodin Sava je, u prisustvu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, pozdravio prisutne goste i domaćine slave – predsednika opštine Radoslava Marjanovića, zamenika predsednika Aleksandra Todorovića, predsednika Skupštine opštine Dušana Petrića, zamenicu predsesednika, zamenicu predsednika Skupštine Nevenu Dodić, članove Veća, načelnika Uprave Vladimira Baćovića, odbornike Skupštine, kao i zaposlene u opštini Stari grad.

Predsednik opštine Radoslav Marjanović je čestitao je svim sugrađanima krsnu slavu, kao i građanima koji danas slave Cveti, zahvalivši episkopu, sveštenstvu i prisutnim gostima koji su sa Starograđanima podelili radost praznika.

„Krsnu slavu i sečenje slavskog kolača vratili smo po prvi put nakon više više godina u našu kuću, u zgradu opštine. Slava je znak naše sabornosti, prepoznatljivosti i našeg identiteta. Neka nam je srećna slava Cveti i nastupajući Uskrs. Koristim ovu priliku da vas pozovem da u subotu, 22. aprila, dođete u „Jevremovu –ulicu susreta“, na tradicionalnu opštinsku manifestaciju. Očekuje nas celodnevni kulturno- zabavni i muzički program koji smo pripremili za sve generacije Starograđana, a posebno za naše najmlađe sugrađane“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović.

Cveti

Cveti su praznik kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim i poslednja nedelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i vaskrsenja. U Srbiji su Cveti i narodni praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. vojvoda Miloš Obrenović je podigao Drugi srpski ustanak u Takovu.