MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA I ANTISEMITIZMA I SEĆANJE NA ŽRTVE

Povodom 9. novembra 1938. godine, kada je počeo pogrom Jevreja širom Nemačke, poznat kao „Kristalna noć“, danas se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tim povodom, danas su položeni venci kod spomenika jevrejskim žrtvama „Menora u plamenu“, na šetalištu Dunavski kej na Dorćolu.

U organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije, vence su položili predstavnici države Srbije – prof.dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad, kao i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograda, SUBNOR-a i logoraša Srbije. Vence su takođe položili i zvaničnici iz Saveta Evrope, Ambasade Države Izrael, Ambasade Austrije i Ambasade Savezne Republike Nemačke.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof.dr Darija Kisić Tepavčević obratila se prisutnima rečima da borba protiv fašizma i antisemitizma ne sme biti tek puka sintagma, već dužnost i obaveza, kako se ništa slično više nikada ne bi ponovilo.

„Pamteći sistemsko iskorenjivanje jevrejskog naroda, kojem je prethodio najteži oblik diskriminacije, obavezujemo sve nas, kao i buduće generacije, da zajedno radimo na utemeljenju društva u kojem razlike neće biti meta na čelu, ni prepreka, već ono što nas zbližava“, reklaje povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma prof.dr Darija Kisić Tepavčević.