MARKO BASTAĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD

U prisustvu 52 od ukupno 56 odbornika, koliko broji pun saziv Skupštine, 12. maja je održana konstitutivna sednica Skupštine Gradske opštine Stari grad na kojoj su formirani predstavnički i izvršni organi Gradske opštine Stari grad.

Za predsednika Gradske opštine Stari grad, glasovima većine odbornika Skupštine GO Stari grad, izabran je Marko Bastać, dok je za zamenika predsednika izabran Nenad Borvačanin.

U nastavku sednice, na predlog predsednika Bastaća, tajnim glasanjem, izabrano je devet članova Veća, i to: Andrej Belingar, Lazar Lešnjak, Dušan Raičković, Vladimir Kuzmanović, Petar Bojović, Andrej Milivojević, Kosta Andrić, Aleksandar Todorović i Ljubiša Kukolj.

Konstitutivna sednica Skupštine, kojom je predsedavala najstarija odbornica lokalnog parlamenta Milica Vulić, počela je utvrđivanjem dnevnog reda i verifikacijom novoizabranih odbornika Skupštine gradske opštine Stari grad. Potom se pristupilo izboru skupštinskih i izvršnih organa centralne gradske opštine.

Za predsednicu Skupštine Gradske opštine Stari grad, takođe tajnim glasanjem, odbornici su izabrali Milu Popović, a za zamenika predsednika Skupštine Avrama Izraela.

Odbornici su na današnjoj sednici doneli još nekoliko odluka kojima su formirana radna tela Skupštine gradske opštine Stari grad.

Bigrafija Marka Bastaća, predsednika Gradske opštine Stari grad

Marko Bastać je rođen 1984. godine, odrastao je i živi na Starom gradu. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Radno iskustvo stiče kao urednik emisija u produkcijskoj kući „Emotion“ od 2006. do 2009. godine, kao i u „Službenom glasniku“ 2009. godine. Uporedo se bavi i lokalnim aktivizmom te 2004. godine postaje odbornik Skupštine opštine Stari grad, gde se u narednih pet godina neposredno bavi opštinskim problemima. Priliku da svoje ideje sprovede u delo dobija 2010. godine kada postaje opštinski većnik i započinje niz uspešnih projekata na Starom gradu.

Marko Bastać 2010. godine pokreće ambiciozan projekat „Zajedno za vašu zgradu“, zamišljen da ujedini opštinu i Starograđane u sređivanju zgrada koje decenijama nisu održavane kako valja. Pored brojnih pritisaka, projekat„Zajedno za vašu zgradu“ već pet godina zaredom uspešno uređuje životni prostor i podstiče Starograđane na udruženo delovanje.

Dve godine kasnije Bastać pokreće i novi program „Zajedno za vašu fasadu“, zahvaljujući kojem dotrajale fasade dobijaju stari sjaj a usput se povećava bezbednost na starogradskim trotoarima.

Jedan je od glavnih zagovornika kompletne rekonstrukcije Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ koji jena taj način postao jedan od najsavremenijih sportskih centara u Beogradu.

Bio je pokretač akcija kojima se život na Starom gradu poboljšavao iz godine u godinu. Tako je nastala akcija poput „Trećaci on lajn“ u okviru koje se učenicima trećeg razreda svih škola na Starom gradu poklanja net buk računar. Pokrenuo je Volonterski centar opštine i učestvovao u kreiranju jedne od najboljih Kancelarija za mlade u Beogradu. Kako bi poboljšao i osavremenio komunikaciju opštine sa Starograđanima osnovao je Kontakt centar koji efikasno pruža odgovore na sva pitanja građana i komunicira sa korisnicima mnogobrojnih besplatnih programa.

Kako je Stari grad najstarija opština u Srbiji, Marko Bastać ulaže velike napore da poboljša kvalitet života penzionera. Starogradski penzioneri stariji od 65 godina mogu da računaju na besplatnu „Pomoć u kući“, penzioneri sa malim primanjima na besplatnu pomoć „Mog starogradskog majstora“, a svi ostali na različite rekreativne, edukativne i zabavne sadržaje koje je opština obezbedila za njih.

Ponosni je otac dva dečaka.

bastac@starigrad.org.rs