POVODOM USPEHA KOJI POSTIŽU NA BROJNIM TAKMIČENJIMA, OPŠTINA POKLONILA NAJNOVIJI MODEL ČAMCA KAJAK RAFTING KLUBU „25. MAJ 1847“

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i član Veća opštine Nedeljko Neđa Jovanović poklonili su danas Kajak rafting klubu „25. maj 1847“ najnoviji model kajak čamca „new balance 2“, povodom niza uspeha koji članica ovog Kluba Ksenija Plazinić postiže na domaćim i međunarodinim takmičenjima. Novi čamac, proizveden u Varaždinu, u Hrvatskoj, zajedno su primili sekretar Kluba Nenad Plazinić i mlada kajakašica, učenica druge godine Sportske gimnazije, Ksenija Plazinić.

„Zahvaljujemo se opštini Stari grad koja nam je izašla u susret i izdvojila sredstva za kupovunu ovog modernog čamca koji je otporan na udarce i namenjen je spustu niz divlje i brze vode. Čamac se može koristiti u dve discipline, za spust na 200 metara kroz brzake i između stena, kao i za klasičan spust koji se vozi na tri kilometara“, objasnio nam je sekretar Kluba Nenad Plazinić.

Ksenija Plazinić, članica Kajak rafting kluba „25. maj 1847“, koristiće sledeće sezone ovaj čamac, a do sada je pokazala veoma uspešne rezultate u kadetskoj kategoriji. Na državnom prvenstvu u spustu kajakom na divljim vodama zauzela je treće mesto, dok je u Kupu Srbije bila na drugom mestu. Na Drinskom maratonu osvojila je drugo mesto u kadetskoj kategoriji.

Zbog vremenskih uslova, Ksenija kao i ostali kajakaši trenutno vežba u teretani i na bazenu, dok sa početkom lepšeg vremena vežba na Dunavu i na drugim, bržim rekama kao što su Ibar, Nišava, Morava i Drina. Ksenija trenira kajak od osme godine, a ljubav prema ovom sportu nasledila je od svog oca Nenada Plazinića, jednog od osnivača Kajak rafting kluba „25. maj 1847“.

Na zimskim treninzima na zatvorenom bazenu „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ deca od osam godina (pa naviše) uče osnove ovog sporta – kako da se odbrane od prevrtanja, da zaveslaju, kako da skrenu, i mnogo drugih tehničkih elemenata koji će im pomoći kada se jednog dana nađu u brzim vodama.

„Sva deca koja prođu osnovnu obuku izlaze prvo na Dunav i apsolutno nemaju nikakav strah od vode. Radimo veoma na tome da uopšte ne dođe do prevrtanja čamca u reci i to se gotovo nikada ne dešava. Kajak je jedan od najzdravijih sportova jer se većim delom godine odvija na otvorenom, a zimi se vežbaju snaga i spretnost na zatvorenom“, kaže Nenad Plazinić, dugogodišnji trener i sekretar Kajak rafting kluba „25. maj 1847“.

Godina 1847. koja se nalazi u nazivu Kluba simbolično je podsećanje da je baš tada na Dunavu osnovano prvo srpsko plivalište i kupalište.