NA TOPLIČINOM VENCU OTKRIVEN SPOMENIK AKADEMIKU ALEKSANDRU DEROKU

Na uglu Čubrine ulice i Topličinog venca, otkriven je spomenik akademiku Aleksandru Deroku (1894-1988), čuvenom srpskom arhitekti, slikaru i profesoru Univerziteta u Beogradu. Izrađen od bronze, visine oko dva metra, spomenik je delo vajara Zorana Kuzmanovića.

Aleksandar Deroko je bio srpski arhitekta, profesor, slikar i pisac. Autor je mnogo brojnih knjiga iz oblasti istorije arhitekture i drugih oblasti koje je najčešće sam ilustrovao. Bio je višegodišnji profesor na Arhitektonskom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je radio punih 38 godina. Zajedno sa arhitektom Bogdanom Nestorovićem 1926. godine izradio je projekat Hrama Svetog Save u Beogradu, sa kojim su pobedili na zvaničnom konkursu.

Urbanista Miodrag Ferenček podsetio je sve prisutne goste na život i rad akademika Aleksandra Deroka, za koga kaže da je bio najveći poznvalac istorije arhitekture kod nas.

„Projekat za izgradnju Hrama Svetog Save Aleksandar Deroko i Bogdan Nestorović uradili su kao tek svršeni studenti arhitekture, a danas je to najvažniji lend mark u Beogradu. U to vreme počinje i njegovo veliko interesovanje za narodni i istorijski aspekt u arhitekturi i urbanizmu, čime će se baviti čitavog života i na tu temu će napisati veliki broj kapitalnih dela. Poslednje njegovo delo je projekat, konkursni rad iz 1986. godine, pred sam početak pretvaranja Knez Mihailove u pešačku zonu. Derokova ideja da se Delijska česma nađe ispred palate Zora je pobedila, što je uključeno u glavni projekat arhitekte Branislava Jovina“, podsetio je arhitekta i urbanista Miodrag Ferenček.