„STARI GRAD MISLI NA TEBE“ – POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI OPŠTINE STARI GRAD I NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i upravnik Narodne Biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo  potpisali su Protokol o saradnji, u okviru opštinskog programa „Stari grad misli na tebe“.

„Veliko je zadovoljstvo što se Narodna biblioteka Srbije odazvala pozivu da bude partner opštine na ovom projektu. Već smo uspostavili saradnju sa brojnim ustanovama i institucijama kulture na Starom gradu sa namerom da zajedno, kroz program „Stari grad misli na tebe“, promovišemo bogatu kulturnu baštinu i omogućimo Starograđanima dostupnost i pristupačnost raznovrsnim kulturnim sadržajima“, istakao je predsednik Radoslav Marjanović i naglasio da će se povodom obeležavanja 6. aprila – dana kada je u Drugom svetskom ratu bombardovan naš glavni grad i kada je potpuno uništena zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, partnerski organizovati prigodan program..

„Narodna biblioteka je osnovana 1832. godine i najstarija je ustanova kulture u Srbiji. Njena bogata građa, rukopisi, knjige i novine stradali su u oba svetska rata. Najteže 6. aprila 1941. kada je izgorela do temelja. Na dan stradanja, 1973. godine, Biblioteka je svečano otvorila vrata svoje nove zgrade, u kojoj se i danas nalazimo“, rekao je ovim povodom upravnik dr Vladimir Pištalo i izrazi zadovoljstvo što će opština Stari grad i institucija od nacionalnog značaja neposrednije sarađivati u narednom periodu.

Podsećamo da Narodna biblioteka Srbije danas raspolaže sa 600 čitalačkih mesta, 13 čitaonica, 150 računara za korisnike, kablovskim i bežičnim pristupom internetu, tehnološki opremljenim Odsekom za slepe i slabovide, Multimedijalnom i Elektronskom čitaonicom.

Opštinski program „Stari grad misli na tebe“ je osmišljen tako da naša opština, u saradnji sa partnerima, omogući sugrađanima brojne kulturno umetničke, rekreativne i sportske programe, koji su namenjeni različitim uzrastima i potrebama Starograđana.

Program „Stari grad misli na tebe“ možete preuzeti na sledećem linku.