NA INICIJATIVU STAROGRAĐANA I GRADSKE OPŠTINE STARI POČELO UKLANJANJE DEPONIJE KOD BETON HALE: ZA PAR DANA BIĆE UKLONJENO RUGLO, PASARELA ĆE OPET ZASIJATI!

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ počele su danas uklanjanje divlje deponije  ispod Pasarele koja vodi od Beton hale –  do Beogradske tvrđave i tunela nekadašnjeg pruge u Pristaništu.

Čišćenje šuta i raznoraznog otpada u priobalju Save sprovodi se na inicijativu Starograđana i opštine Stari grad. Mobilne ekipe JKP „Gradska čistoća“ angažovane na uklaljanju deponije danas su obišli predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktor javnog komunalnog preduzeća Marko Popadić.

Oni su tom prilikom najavili nastavak sličnih akcija na teritoriji centralne gradske opštine i pozvali Starograđane da opštini dostavljaju prijave i fotografije sličnih deponija koje će se u narednom periodu ukloniti.

„Grad Beograd je uložio značajna sredstva u uređenje priobalja i izgradnju pasarele kako bi naš grad spustio na reke. Na ovu deponiju, preostalu od izgradnje pasarele su ukazali sugrađani, a ova akcija koju sprovodimo u saradnji sa „Čistoćom“ je početak aktivnosti na uklanjanja sličnih deponija širom Starog grada. Zato pozivam Starograđane da nam ukažu na sve mesta koja ćemo ukloniti na isti način u narednom periodu“, rekao je predsednik Marjanović i najavio nastavak čišćenja i samog tunela Beton hale, koji će se obaviti u saradnji sa Republikom, u čijoj je nadležnosti prostor nekadašnje železničke pruge.

„Iako ova površina nije u našoj nadležnosti odmah smo prihvatili molbu predsednika opštine Stari grad da realizujemo ono na šta su nam ukazali sugrađani. Podizanje higijene na Starom gradu je prioritet našeg rada, opremljeni smo novim vozilima, a u narednih par dana krećemo sa zamenom 20 podzemnih kontejnera koji će biti namenjeni za reciklažu“, rekao je o aktivnostima do kraja godine koji se odnose na opštinu Stari grad direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić i najavio nastavak zajedničke saradnje tokom naredne godine.

„Želim da najavim zajednički reciklažni pilot-projekat naše opštine i „Čistoće“ u kome će učestvovati 10 starogradskih zgrada – stambenih zajednica. Stanari ovih zgrada recikliraće otpad – odvajati papir, metal i staklo, a stambena zajednica ovih zgrada će tako ostvarivati određeni prihod koji će moći da upotrebe za uređenje upravo svojih zgrada. Dovoljno je pomenuti da na Starom gradu imamo oko 1800 stambenih zajednica“, najavio je predsednik Marjanović i naglasio da se uklanjanje deponije može smatrati početkom izgradnje Linijskog parka – nove zelene oaze Starog grada, od Beton hale do Pančevačkog mosta, sa brojnim sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima koja će konačno spustiti grad na obale naših reka.

„Sve što radimo na Starom gradu radimo u interesu građana i podizanja ukupnog kvaliteta života Starograđana, koji to kao stanovnici centralne gradske opštine Beograda i zaslužuju“, naglasio je ovim povodom predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Čišćenje šuta i raznoraznog otpada, koje danas nije omela ni jaka košava, trajaće nekoliko dana, a biće potpuno završena čišćenjem nekadašnjeg železničkog tunela Beton hale.