KANCELARIJA ZA MLADE OPŠTINE STARI GRAD: RADIONICA „PRAVILNO POSTUPANJE SA BEBOM“ (BABY HANDLING)

Kancelarija za mlade Gradske opštine Stari grad organizuje radionicu „Baby handling“ (Pravilno postupanje sa bebom), namenjenu svim roditeljima beba uzrasta do godinu i po dana. Radionica će se održati u četvrtak, 16. januara, sa početkom u 17, 30,  u Velikoj opštinskoj sali (Makedonska 42).

Zainteresovanim roditeljima sve tajne pravilnog postupanja za bebama otkriće predavač dipl. fizioterapeut Snežana Milović.

Radionica ima za cilj podsticanje normalnog senzorkog razvoja mališana i sprečavanja štetnih uticaja faktora okoline. Poznato je da se većina roditelja plaši da će pri prvim susretima sa bebom da nešto pogrešno da urade ili da će je povrediti pa rade samo ono što je neophodno, hrane je, kupaju i menjaju pelene. Način na koji to rade ukoliko nije ispravan može negativno da utiče na bebin razvoj.
Zato je važno da blagovremeno budu upoznati sa postupcima koji će sprečiti formiranje nepravilnih šema pokreta kao što je zabacivanje glave u nazad, izvijanje trupa u most što će otežati ili onemogućiti pokrete koje beba treba samostalno da napravi, da podigne glavu, okrene se sa leđa na stomak, osloni se o podlaktice i šake kada je na stomaku
Ispravnim uzimanjem, držanjem, nošenjem bebin mozak dobija informacije o adekvatnim položajima koje telo zauzima. Nekada su razlike gledano spolja male ali suštinski veoma značajne jer od njih zavisi u kom pravcu će teći razvoj motorike.
Prema uzrastu deteta praćenjem njegovog senzomotornog razvoja prilagođavamo i program vežbi. U prvoj godini života možemo da izdvojimo četiri perioda:
– od rođenja do tri meseca: vežbe u ovom periodu imaju za cilj opuštanje, posebno ekstremiteta koji su dugo bili u zgrčenom položaju (kukovi, stopala, šake)
– od trećeg do šestog meseca: aktiviranje i jačanje pojedinih grupa mišića (leđa, vrata, stomaka, ruku, nogu)
– od šestog do devetog meseca: vežbe za sve delove tela, priprema za puzanje, učvršćivanje sedećeg položaja i priprema za stojeći položaj
– od devetog do dvanaestog meseca: učvršćivanje stojećeg položaja i priprema za hod
Redosled pojave aktivnosti je isti kod sve dece, ali vreme njihovog javljanja nije što zavisi od individualnih razlika, spoljašnjih stimulansa kojima je beba izložena, kao i angažovanja roditelja.

Prijavite se OVDE