„BALLET MAGNIFICAT“: PREDSTAVA „SKROVIŠTE“- SVETSKI IGRAČKI SPEKTAKL U SRBIJI

Američki balet „Ballet Magnificat!“, okviru svetske turneje, po četvrti put dolazi u Srbiju. Beogradska publika će imati priliku da vidi svetski baletski spekakl – predstavu „Skrovište“ u utorak, 22. maja na velikoj sceni Doma omladine. Gostovanje američkog baleta ima humanitarni karakter jer će se celokupan prihod od prodaje karata donirati Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba opštine Pančevo.

„Ballet Magnificat“ donosi nam spektakl svetskih razmera, u režiji i izvođenju izuzetnih umetnika i profesionalaca. Celokupan nastup, u trajanju od dva sata, biće inspirisan istinitom istorijskom pričom iz Drugog svetskog rata, po knjizi „Skriveno mesto“ autorke Kori Ten Bum.

Trupa od 18 balerina i baletana ispričaće nam životnu priču dve sestre, Kori i Betsi, koje se hrabro suprotstavljaju zlu koje preovladava u njihovom svetu. Radnja je smeštena u Holandiji i Nemačkoj 1940. godine kada nacisti vrebaju ulicama, i kada sestre koje su nudile spas u svom skrivenom utočistu, bivaju deportovane u Rejvensbruk, ozloglašeni koncentracioni logor. U logoru doživljavaju ekstremnu glad, težak rad i ponižavajuće uslove života. Nakon beskrajnih nedelja provedenih u logoru, Betsi biva saslušana, nemilosrdno pretučena i ubijena u rukama „Gospođice Zmije“, dok Kori hrabro dočekuje Savezničko oslobađanje Evrope i postoje međunarodno priznati mirovni aktivista. Nakon završetka jedne mirovne konferencije, Kori se susreće licem u lice sa osobom odgovornom za smrt njene sestre. Da li može da joj oprosti i da zagrli svog bivšeg neprijatelja … saznaćemo 22. maja, navodi se u najavi gostojanja svetskog baletskog spektakla u Beogradu.

Gostovanje američkog baleta ima humanitarni karakter jer će se celokupan prihod od prodaje karata donirati Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba opštine Pančevo.

Ovo nije prvi put da svetski priznata baletska trupa pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Kako navode organizatori, „Ballet Magnificat s ponosom navodi da su na prošlogodišnjem nastup znatna novčana sredsta prikupljena za pomoć deci bez roditelja, deci na transplantaciji bubrega i Centru za gluve i nagluve u Nišu.

„Ballet Magnificat“ turneja u Srbiji je pod organizacijom EUS Srbije, Udruženja Krugovi umetnosti, PEUS-a i Centra Zvezde, a karte po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na blagajni Doma omladine Beograd.