КАД ПИРОТЕХНИКА ПОКВАРИ СЛАВЉЕ: УЧЕНИЦИ НА ПРЕДАВAЊУ О ОПАСНОСТИМА ОД ПЕТАРДИ, БАКЉИ И ВАТРОМЕТА

Ученици шестог, седмог и осмог разреда Основне школe “Скадарлија” слушали су предавање на којем им је указано на опасност од употребе пиротехничких средстава – петарди, ватромета и бакљи. Градска општина Стари град, Гарда Војске Србије и општинска организација Црвеног крста, заједно спроводе пројекат под називом “Војни пиротехничар у основној школи”, чији је иницијатор Централна логистичка база Војске Србије.

Модератор предавања, капетан Владимир Миловановић, упознао је ученике о поражавајућој статистици када је реч о повредама за време новогодишњих празника. Како је истакао, највише оних који се јаве због повреда изазваних пиротехничким средствима су деца школског узраста.

“Основно што би сви требало да знамо је да повреде од употребе пиротехничких средстава могу оставити трајни инвалидитет. Петарде, ватромети и бакље нису играчке, већ потенцијална опатсност по здравље људи и животиња. Највише страдају шаке, а затим и лице, што може изазвати и трајно оштећење вида, па чак и слепило”, рекао је капетан Владимир Миловановић, који је упознао ученике “Скадарлије” и са чињеницом да се петерде које се код нас могу набавити на црном тржишту производе најчешће у Кини, у кућним условима, које нико не контролише и неправилно се складиште, што је један од узрока наглих и опасних експлозија.

Практични део програма извели су припадници Добровољног ватрогасног друштва “Стари град” указујући на последице од експлозије и пожара, а ученици су имали прилику да науче како да пруже прву помоћ у случају да дође до повреде употребом пиротехнике, чији су демонстратори били припадници Црвеног крста Стари град.

Следеће предавање одржаће се у понедељак, 24. децембра, у Основној школи “Браћа Барух”.