ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ГО СТАРИ ГРАД И ГРАДОВА НАНСИ И ЛУБЛИН

Градска Општина Стари град потписала је споразум о сарадњи са градовима Нанси у Француској и Лублин у Пољској. Овом приликом потписан је и споразум о подршци коју ће градови Нанси и Лублин пружити Београду у циљу добијања титуле Европске престонице културе 2020. године. Догађају су присуствовали председници општина Нанцy и Лублин, председник општине Стари град, представници пројекта “Београд 2020”, дипломатског кора, професори београдских факултета, и други многобројни пријатељи општине.

Пројекат интеркултуралне сарадње са градовима Нанцy и Лублин започет је 2012. године и има за циљ оснаживање туристичке понуде градова и општина учесника.

“Успостављањем сарадње са ова два града, поред побољшања туристичке понуде, ојачаћемо међусобне везе и повећаћемо туристичке посете између градова и општина, што ће уједно утицати и на међусобни економски развој”, рекао је председник општине Стари град Дејан Ковачевић.

У наредном периоду предвиђене су студијске посете, сусрети експерата из различитих области, као и организовање посета самим туристичким локалитетима у градовима. У фебруару 2013. године градови Нанцy и Лублин представили су своју туристичку понуду у оквиру Сајма туризма у Београду.

Поред предвиђене сарадње Општине и градова, Нанцy и Лублин подржаће Град Београд како би добио титулу Европске престонице културе 2020. године. Ову титулу добијају један или неколико градова у Европској унији у раздобљу од једне године, у току које дати град представља свој културни живот и домете градске културе, што представља средство за веома брз и свеобухватан развој изабраног града.

Последњих година избор града за ово почасно звање све више се повезује са повољним привредним и друштвеним исходима који настају са оживљавањем културног живота и свих делатности које су са тим повезане (туризам, угоститељство, услуге, саобраћај).