ПРЕДСТАВЉЕН НОВ ИЗГЛЕД БАЛЕТСКЕ ШКОЛЕ „ЛУЈО ДАВИЧО“

Градска општина Стари град организовала је данас конференцију за медије поводом завршене реконструкције фасаде балетске школе „Лујо Давичо”.

Након званичног представљања пројекта, присутни гости уживали су у свечаном програму, коју су извеле балерине, ученице ове реномиране школе.

За реконструкцију уличне фасаде балетске школе „Лујо Давичо“, која је трајала три месеца, општина Стари град издвојила је близу четири милиона динара.Пројектом ревитализације фасаде, која се налази под заштитом државе, обухваћени су и радови на постављању нове, енергетски ефикасне столарије.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је да је коначно решен деценијски проблем обрушавања фасаде.

– Поносни смо што је општина Стари град финансирала овако важан пројекат. Дотрајала фасада зграде из тридесетих година прошлог века представљала је велики проблем по безбедност ученика и пролазника. Сада, не само да су услови за одржавање редовне наставе у овој школи бољи, већ је и изглед најстарије балетске школе лепши – изјавио је Дејан Ковачевић.

Директорка Слободанка Симић Новчић каже да школа сада много боље изгледа, али и да је зграда безбеднија.

– Заменом фасадне столарије знатно су нам побољшани услови за рад. Општина нам је помогла и пре пет година, када је адаптирала и наше подрумске просторије, које су претворене у свлачионице и балетске сале – рекла је директорка балетске школе.

Након обиласка зграде, представници медија присуствовали су балетском наступу ученица школе „Лујо Давичо“ и уживали су у специјалној представи, коју су младе балерине припремиле за све присутне.

Балетска школа “Лујо Давичо” основана је 2. октобра 1947. године у Београду, као прва Државна школа балета у тадашњој Југославији. После неколико селидби, ова јединствена уметничка школа за основно и средње балетско образовање пресељена је у улицу Кнез Милетина 8, на Општини “Стари град” школске 1971/72 године у зграду која је саграђена 1937. године.

У просеку ову балетску школу похађа око 500 ученика. Поред матичне зграде у којој се одржава целокупна настава где је у току реконструкција, школа има и издвојена одељења у Чачку, Бору и Крагујевцу, као и београдској основној школи “Стари град”.