PREDSTAVLJEN NOV IZGLED BALETSKE ŠKOLE „LUJO DAVIČO“

Gradska opština Stari grad organizovala je danas konferenciju za medije povodom završene rekonstrukcije fasade baletske škole „Lujo Davičo”.

Nakon zvaničnog predstavljanja projekta, prisutni gosti uživali su u svečanom programu, koju su izvele balerine, učenice ove renomirane škole.

Za rekonstrukciju ulične fasade baletske škole „Lujo Davičo“, koja je trajala tri meseca, opština Stari grad izdvojila je blizu četiri miliona dinara.Projektom revitalizacije fasade, koja se nalazi pod zaštitom države, obuhvaćeni su i radovi na postavljanju nove, energetski efikasne stolarije.

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je konačno rešen decenijski problem obrušavanja fasade.

– Ponosni smo što je opština Stari grad finansirala ovako važan projekat. Dotrajala fasada zgrade iz tridesetih godina prošlog veka predstavljala je veliki problem po bezbednost učenika i prolaznika. Sada, ne samo da su uslovi za održavanje redovne nastave u ovoj školi bolji, već je i izgled najstarije baletske škole lepši – izjavio je Dejan Kovačević.

Direktorka Slobodanka Simić Novčić kaže da škola sada mnogo bolje izgleda, ali i da je zgrada bezbednija.

– Zamenom fasadne stolarije znatno su nam poboljšani uslovi za rad. Opština nam je pomogla i pre pet godina, kada je adaptirala i naše podrumske prostorije, koje su pretvorene u svlačionice i baletske sale – rekla je direktorka baletske škole.

Nakon obilaska zgrade, predstavnici medija prisustvovali su baletskom nastupu učenica škole „Lujo Davičo“ i uživali su u specijalnoj predstavi, koju su mlade balerine pripremile za sve prisutne.

Baletska škola “Lujo Davičo” osnovana je 2. oktobra 1947. godine u Beogradu, kao prva Državna škola baleta u tadašnjoj Jugoslaviji. Posle nekoliko selidbi, ova jedinstvena umetnička škola za osnovno i srednje baletsko obrazovanje preseljena je u ulicu Knez Miletina 8, na Opštini “Stari grad” školske 1971/72 godine u zgradu koja je sagrađena 1937. godine.

U proseku ovu baletsku školu pohađa oko 500 učenika. Pored matične zgrade u kojoj se održava celokupna nastava gde je u toku rekonstrukcija, škola ima i izdvojena odeljenja u Čačku, Boru i Kragujevcu, kao i beogradskoj osnovnoj školi “Stari grad”.