БЕСПЛАТНИ ТАБЛЕТ-РАЧУНАРИ ЗА ТРЕЋАКЕ СТАРОГ ГРАДА

Градска општина Стари град традиционално, већ седму годину за редом, спроводи акцију „Трећаци онлајн” у оквиру које новим рачунарима обрадује ученике трећих разреда староградских основних школа. Током „он лајн недеље” на Старом граду 523 таблет-рачунара ће бити подељено трећацима у свих осам основних школа.

Председник централне градске општине Марко Бастаћ свечано је уручио таблет-рачунаре трећацима Основне школе „Стари град“, а изабрао је да посети баш ову школу како би пружио подршку ђацима и запосленима због најављеног гашења ове просветне установе.

-Општина Стари град је прави пријатељ наше школе. У данашњем времену познавање рада на рачунару сматра се елементарном писменошћу и предуслов је успешног школовања – рекла је Сања Радмиловић директорка школе, огорчена и тужна због најављеног гашења школе, рекавши да агонија наставног кадра, родитеља, па и ученика ове школе траје пуне две године.

Весели трећаци захвалили су председнику, а на препоруку директорке школе и учитељице да поклон рачунаре не користе искључиво за игру, ђаци су рекли да ће их употребљавати за учење енглеског језика и истраживање на интернету. Ипак, радост због нових рачунара није била потпуна јер ће од септембра и поред протеста локалне заједнице, ови ђаци похађати неку другу школу.

-Још када сам ја ишао у ову школу најављивали су затварање и није ни чудо да сваке године све мање родитеља уписује своју децу, кад претње о гашењу трају већ годинама, па и деценијама. Јуче сам протестовао са ђацима, родитељима и наставницима, а данас сам овде лепшим поводом и надам се да смо успели бар мало да поправимо тмурно расположење – казао је председник општине Марко Бастаћ и додао да је Градска општина Стари град и поред драстично смањених буџетских средстава за 2017. годину одлучна да у сврху обезбеђења савремених наставних средстава, примерених информатичком добу у коме живимо, настави да спроводи пројекат „Трећаци онлине“.

Спроводећи овај пројекат од 2010. године, са циљем да сва деца имају једнаку шансу у процесу образовања и да напредују током свог школовања и васпитавања, општина Стари град је трећацима до сада поклонила 3.271 нет-бук и 523 таблет-рачунара.