ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ПРЕДАЛА ПРОСТОРИЈЕ ЈЕВРЕЈСКОЈ ОПШТИНИ

У згради Јеврејске општине у Краља Петра 71аруководство општине Стари град и Јавног предузећа “Пословни простор Стари град”, свечано су уступили београдској Јеврејској општини просторије (180 квадрата) на трајно коришћење, без накнаде. Поступак враћања просторија покренут је пре више од годину дана.

Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град истакла је да је у ранијем периоду Јеврејској општини дата на коришћење без накнаде њихова велика свечана сала од 320 квадрата, а да је сада предато још 180 квадрата. По њеним речима општина Стари град чини све што је у њеној моћи још од 1994.’године, да се бивши власници обештете и да се исправи неправда учињена национализацијом и конфискацијом приватне имовине после Другог светског рата.

Председник Јеврејске општине Београд, Мирослав Херцог се захвалио општини Стари град и нагласио да је општина Стари град прва која која је покренула и реализовала поступак враћања јеврејске имовине у Београду, која је некада била велика, а која им је и те како потребна јер Јеврејска општина нема никаквих својих прихода.

Небојша Бакарец, заменик председнице општине рекао је да је ово још један добар пример како општина Стари град сарађује са верским заједницама. Помогли су и реконструкцију Бајракли џамије и помажу католичку и православну цркву.