НА ОТВОРЕНИМ БАЗЕНИМА СЦ „25. МАЈ – МИЛАН ГАЛЕ МУШКАТИРОВИЋ“ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА ВОДИ

Црвени крст Стари град обележио је 1. јул, Међународни дан безбедности на води, организованом обуком на отвореним базенима Спортског центра „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“. Волонтери Црвеног крста Стари град реализовали су ову обуку да би се подигла свест о правилном понашању на купалиштима, пре свега, код најмлађих суграђана.

Посетиоци базена СЦ „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“ имали су прилику да се упознају са мерама безбедности, којих  сваки грађанин на купалиштима треба да се придржава. Едукација је обухватила сва правила понашања, од уласка на купалиште до уласка у воду, док је најмлађим Старограђанима дељен и промотивни материјал са правилима понашања на купалиштима.

„Сведоци смо да је у протеклих десет дана било око 7-8 утапања на територији Србије, што је велики проблем. Порука за све грађане је да се купају на уређеним купалиштима, јер на њима постоји организована спасилачка служба која ће им помоћи уколико им се нешто догоди“, рекао је сарадник Црвеног крста Стари град Иван Јовановић.

Волонтери су купаче упознали са функционисањем спасилачких служби и пружањем прве помоћи у случају несрећа на води. „Важно је знати како правилно помоћи особи која се дави. Потребно је безбедно прићи особи и додати јој предмет који може да је одржи на површини. У случају да је потребно оживљавање особе, решење је пружање кардио-пулмоналне реанимације која се учи на курсу Прве помоћи“, нагласио је Иван Јовановић из општинске организације Црвеног крста.

Подизање свести о безбедности на води представља приоритет сваког појединца и организације чије се активност одвијају у води или крај ње. Црвени крст Србије је од 1998. године пуноправни члан Међународних асоцијација за спашавање на води, што га обавезује да у обуци и развоју ове делатности примењује међународне стандарде.

Спасиоци на води Црвеног крста Стари град поред оваквих обука реализују и превентивна предавања у основним и средњим школама, а у оквиру пројекта ,,Безбедност на купалиштима“.