NA OTVORENIM BAZENIMA SC „25. MAJ – MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ“ OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BEZBEDNOSTI NA VODI

Crveni krst Stari grad obeležio je 1. jul, Međunarodni dan bezbednosti na vodi, organizovanom obukom na otvorenim bazenima Sportskog centra „25. maj – Milan Gale Muškatirović“. Volonteri Crvenog krsta Stari grad realizovali su ovu obuku da bi se podigla svest o pravilnom ponašanju na kupalištima, pre svega, kod najmlađih sugrađana.

Posetioci bazena SC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ imali su priliku da se upoznaju sa merama bezbednosti, kojih  svaki građanin na kupalištima treba da se pridržava. Edukacija je obuhvatila sva pravila ponašanja, od ulaska na kupalište do ulaska u vodu, dok je najmlađim Starograđanima deljen i promotivni materijal sa pravilima ponašanja na kupalištima.

„Svedoci smo da je u proteklih deset dana bilo oko 7-8 utapanja na teritoriji Srbije, što je veliki problem. Poruka za sve građane je da se kupaju na uređenim kupalištima, jer na njima postoji organizovana spasilačka služba koja će im pomoći ukoliko im se nešto dogodi“, rekao je saradnik Crvenog krsta Stari grad Ivan Jovanović.

Volonteri su kupače upoznali sa funkcionisanjem spasilačkih službi i pružanjem prve pomoći u slučaju nesreća na vodi. „Važno je znati kako pravilno pomoći osobi koja se davi. Potrebno je bezbedno prići osobi i dodati joj predmet koji može da je održi na površini. U slučaju da je potrebno oživljavanje osobe, rešenje je pružanje kardio-pulmonalne reanimacije koja se uči na kursu Prve pomoći“, naglasio je Ivan Jovanović iz opštinske organizacije Crvenog krsta.

Podizanje svesti o bezbednosti na vodi predstavlja prioritet svakog pojedinca i organizacije čije se aktivnost odvijaju u vodi ili kraj nje. Crveni krst Srbije je od 1998. godine punopravni član Međunarodnih asocijacija za spašavanje na vodi, što ga obavezuje da u obuci i razvoju ove delatnosti primenjuje međunarodne standarde.

Spasioci na vodi Crvenog krsta Stari grad pored ovakvih obuka realizuju i preventivna predavanja u osnovnim i srednjim školama, a u okviru projekta ,,Bezbednost na kupalištima“.