САРАДЊА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И СПОРТСКOГ САВЕЗА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ БЕОГРАДА: „РАДУЈМО СЕ ЗАЈЕДНО“

Градска општина Стари град подржала је Спортски савез особа са инвалидитетом Београда (ССОСИБ) у инклузивном програму  „Радујемо се заједно“, коју овај савез спроводи под покровитељством Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Града Београда, а у партнерству са Српским филантропским форумом.

Тим поводом је у општини Стари град одржан састанак члана Већа задуженог за спорт Недељка Јовановића са сарадницом ССОСИБ – а Јеленом Радивојевић.

„У циљу оснаживања школа за унапређивање инклузивне образовне праксе обилазимо све староградске основне школе како бисмо се на лицу места упознали са свим потребама и проблемима са којима се сусрећу деца са инвалидитетеом. Наш циљ је да се кроз дружење, игру и заједничка спортска такмичења сва деца боље упознају. То је начин да се избегне социјална искљученост деце са инвалидитетом. Већ смо разговарали са колективима основих школа „Браћа Барух“, Вук Караџић“ и „Краљ Петар“, а током следеће недеље разговараћемо са осталим школама“, каже Недељко Јовановић и додаје да примери из школа указују да је вршњачка подршка од непроцењиве вредности за прихватање, укљученост и учење сваког детета, а посебно деце из осетљивих група.

„Директори школа и наставнички колективи имају пресудни утицај на развијање школске свести која подржава инклузију. Укључивање особа са инвалидитетом у заједницу се постиже тако се они обучавају да успешно функционишу самостално како би основне свакодневне активности обављали самостално. Школска деца са инвалидитетом најчешће немају услове да у пуној мери учествују у организованим активностима које представљају једну од најважнијих карика у њиховом, интегралном, развоју“, каже Јелена Радивојевић  и додаје да су по среди разни разлози: од неприпремљености наставника, које често изазивају страх за укључивање деце са инвалидитетом, недовољно организованих едукација на ту тему, одсуство мотивације, реквизита и других помагала.

„Један од кључних фактора је недовољна информисаност и припрема деце која најчешће резултира неприхватањем другара са инвалидитетом као равноправних учесника у активностима. Статистика показује да у више од 50 одсто случајева деца са инвалидитетом нису равноправно укључена у наставу физичког васпитања и у ваннаставне активности. Зато смо ту. Захвални смо општини Стари град што се конкретним активностима укључила и подржала  наш пројекат“, каже Радивојевић  и додаје да се програм међусобног упозавање школске деце спроводи под геслом „Нађи се у мојој кожи“

Главни циљеви програма „Радујмо се заједно“ су: промоција заједништва и равноправности у области физичког васпитања, утврђивање стања укључености особа са инвалидитетом у редовно бављење физичком активношћу, промовисање физичке активности код деце и младих са инвалидитетом, као и повећање броја особа са инвалидитетом које се редовно баве физичком активношћу чиме би се стварала и база за будуће врхунске спортисте.

Спортски Савез особа са инвалидитетом Београда основан је 1970. године са циљем да окупљања ОСИ у области спорта и рекреације. Савез елује као социјално-хуманитарна организација са главним циљем да обезбеди услове за стални, континуиран и систематичан спортско рекреативни живот суграђана као битан услов за укупно унапређивање положаја особа са инвалидитетом Београда.

Удружује 29 организација из 15 спортских дисиплина са око 950 чланова из свих делова Града. Непосредно пружа услуге за преко 1.800 појединаца,  свих узраста и видова инвалидитета, а кроз бројне облике рада, разновсне активности  и манифестације током целе године.

Подсећамо да је пливалиште  СЦ „Милан Гале Мушкатировић – 25.мај“  на коме се континуирано обављају тренизи, обука и рекреација особа са инвалидитетом једини београдски базен који је прилагођен за ту намену.