ЖИВОТ ЈЕ ПРУЖЕНА РУКА ДРУГОМЕ

Позната глумица Бранка Веселиновић већ две године има чланску карту Друштва за бригу о старим лицима Старог града. Први пут је дошла када су је позвали да учествује у њиховим традиционалним приредбама и то је био довољан разлог да пожели да ту и остане.

Да је Бранка по свему нетипична глумица говори и податак да је још 2003. године обележила шездесет пет година свог уметничког рада. Госпођа Веселиновић је била првакиња Југословенског драмског позоришта и његов је доживотни члан. Ипак, овог доајена наше глуме многи знају и по њеном хуманитарном раду, као и по фонду «Бранке и Млађе Веселиновић за стипендирање инвалидне омладине».

На интервју заказан у просторијама Друштва она долази са рукама пуним књига. Једну, на коју је посебно поносна, одмах издваја. То је књига песама за децу под називом «С децом без престанка».

Шта вас је довело баш овде поред толиких ваших интересовања?

– Долазим често и седим дуго јер сам препознала елан код ових људи. То су особе које раде ноћ и дан за добро других. И ја сам као и они, пуна вере и наде у људе. Биљану Бацковић, председницу друштва знам од раније али сам у међувремену упознала и остале.

Када сте написали последњу песму?

– Синоћ. Пробудила сам се и написала још јдну песму намењену деци. Мени ништа није тешко када су деца у питању. Скупљам им играчке, цртам им , правим лутке. Деца су мој живот.

Како сте успели да увек останете ведри и насмејани?

– Зато што верујем и што сам увек окренута другима. Толико је људи на овом свету који чекају на вашу помоћ, толико је напуштене деце, усамљених људи. Болесних за које знају само њихови најближи.Мој живот, то је пружена рука другоме. Ипак, иза веселог израза увек има и нечег другог и није случајно књига о мени названа «На дну смеха леже сузе», али ја се не дам.

Друштво обележило 30 година свога рада

Захвалницу добила и редакција листа „Стари град“

Друштво за бригу о старим лицима одржало је претходног месеца у сали општине Стари град Свечану академију поводом 30 година свога постојања. Како доликује слављеницима дељене су дипломе и захвалнице дугогодишњим чалановима, донаторима друштва, општини Стари град као оснивачу а захвалницу је добила и редакција листа „Стари град“ за праћење рада Друштва.

Иако су чланови Друштва уз помоћ општине били на излетима на Опленцу и Фручкој гори, ова Свечана академија била је повод да се укаже и на предстојеће акције с обзиром на неадекватне просторије у којима раде. Друштво за бригу о страрим лицима тиме апелује да им се помогне да своје просторије окрече и добију компјутер и факс.

Друштву преко лета неће радити, „значи видимо се у септембру“, поручују они и наглашавају да им је телефонски број промењен у 2629-662.

Бесплатни савети

У оквиру својих редовних активности Друштво својим члановима нуди сталне и бесплатне услуге у следећим терминима:

Понедељак од 9 до 12 часова: лекарски савети опште праксе
Среда мерење притиска од 9 до 11
Среда: бесплатни правни савети од 15:30 до 16:30
Петак: лекар кардиолога од 10 до 12 часова.

Поред овога, чланови могу користити сервисне услуге:
Мајстор у кући за ситне поправке, струја, вода, столарија.
Помоћ у кући: набавка намирница, лекова.
Програм “Домаћица у кући” – одржавање хигијене, спремање оброка, дружење у кући – разговори, шетње.
Сервис за прање и пеглање веша даје члановима Друштва 20 посто попуст на услуге.
Чланови могу да дођу у просторије Друштва и да читају дневну штампу бесплатно.

Све сервисне услуге се претходно заказују на телефон 2629 – 662. Пријем и упис нових чланова обавља се сваког дана у Добрачиној 11 а чланарина износи 150 динара.