СТАРОГРАДСКИ ВРТИЋИ ПОСТАЛИ ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ

На Видовдан 28. јуна предшколска установа «Дечји дани» обележила је 86 година свога постојања. Преко 200 девојчица и дечака поносно је носило ознаке свог вртића од Славије до Калемегдана. Прошетали су се Кнез Михаиловом и дошли до вртића «Лептирић» у Јевремовој где их је чекала музика, колачи и сладолед. Весели малишани кроз песму и игру показали су одраслима шта је за њих љубав, толеранција, човекољубље, истинољубље и све оне вредности које остају кроз сва времена.

Снежана Нешић, директорка предшколске установе «Дечји дани» каже да су се определили за овај датум јер су листајући књиге из прошлости наишли на податак да се управо назив њихове установе «Дечји дани» први пут спомиње 28. јуна 1919. године. Тако су се у сећање на тај дан и овога јуна неки нови клинци кретали централним градским улицама и делећи осмехе и радост.

Снежана Нешић је тачно годину дана на месту директора предшколске установе «Дечји дани» па је питамо како јој је на овом месту?

– Морам да вам кажем да сам ја радила двадесет и две године као васпитач, највећим делом у припремним групама ОШ «Краљ Петар Први». То је био посебан облик рада, нешто сасвим ново код нас у раду са децом, а онда сам деведсетих година прешла у «Дечје дане». Мени у раду са вртићима ништа није ни ново, ни страно. Није ми тешко ни као директору. То јесте изазов за човека јер морате сваког тренутка све да имате под контролом али ја сам такав човек, волим да сагледавам ствари у целини, да сваког тренутка знам шта се догађа и шта треба урадити. Сналазим се, имам добре сараднике, овде су људи вредни и креативни.
Староградски вртићи су једно од најлепших места на нашој општини јер се у последње време сређују многи објекти.

– Радови се одвијају се под покровитељством града као оснивача предшколске установе «Дечји дани». Још прошле године кренули смо са уређењем зграде Дунавког обданишта у Душановој улици. То је прелепа стара зграда коју је требало потпуно реконструисати.Тамо су урађени велики радови, извлачена је влага из просторија, све је окречено, сређена је кухиња, вешерај, замењена столарија. Сама зграда има прелепе терасе и под заштитом је споменика културе. Фасада је сређена, рестауриран је мозаик који је у предњем делу дворишта. Остало је још да се уреде купатила и да се цео објекат окречи. До септембра би требало да буде готово.

Директорка наглашава да је Општина Стари град обећала да ће им набавити комплетан намештај за овај објекат у Душановој, за «Мајски цвет» и «Мрвицу». У овој години „Дечји дани“ су имали санацију крова на «Мајском цвету» у Васиној улици и кречење једног дела просторија с обзиром да је и ова зграда под заштитом споменика културе. У њој је замењен паркет а у плану је и кречење целе зграде.

„У «Лептирићу» у Јевремовој улици замењујемо део крова и столарију а у централној кухињи урадићемо нове инсталације. Изменићемо плочице на улазу у зграду које су клизаве и нису адекватне. Одобрена су средства и само треба да се крене са радовима. Треба да почну радови и у нашем «Лола клубу» у Француској где деца долазе према потреби. И ову зграду ћемо детаљно радити са кречењем и заменом столарије. На Теразијама имамо три групе и један мали „ушушкан“ објекат. И ту бисмо хтели да окречимо, средимо купатила и терасу јер ова деца немају двориште. Тераса треба да добије тенду и да се замене плочице“-каже директорка предшколске установе „Дечји дани“.

Вртићи годинама приоритет Општине

Уређење свих вртића који припадају предшколској установи «Дечји дани» одувек је био приоритет Општине. Захваљујући њеној помоћи многи од њих, попут оног у Солунској улици, данас су прави рај за малишане. На иницијативу Мирјане Божидаревић председнице општине Стари град «Градско зеленило» направило је питом парк са љуљашкама и свим оним што најмлађи највише воле. Постављени су подови, намештај, набављене нове играчке. Општина је поправила кровове и инсталације на вртићама, средила кухиње и помогла у набавци комјутера и других савремених дидактичких средстава.