ЗАВРШНА ОБУКА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗА ПРИМЕНУ СИСТЕМА ЕФАКТУРА ОДРЖАЋЕ СЕ 17. ДЕЦЕМБРА У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Министарство финансија, у сарадњи са НАЛЕД-ом, организовало је данас у Палати Србија обуку запослених у локалним институцијама за примену система електронских фактура – eФактура у јавном сектору.

Кључне новине и предности  које за локалне самоуправе доноси нови Закон о електронском фактурисању представили су министар за финансије Синиша Мали, државна секретарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић и председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић.


„О интересовању привредника за еФактуре пуно говори податак да је већина привредника користила демо верзију система еФактуре. Прошле године у Централном регистру фактура евидентирано је више од четири милиона рачуна.  Када елиминишете ту количину папира из употребе знате колико сте уштедели времена и новца за њихову израду и чување, помогли унапређењу конкурентности привреде и пуно урадили за очување животне средине – истакао је министар финансија Синиша Мали на обуци за представнике локалних самоуправа у Палати Србија.

Државна секретарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић позвала је градове и општине да се припреме за прелазак на нови систем и нагласила да је увођење е-фактурисања у сагласности са Стратегијом реформе јавне управе 2021-2030.

„ЕФактуре ће допринети дигитализацији пословних процеса у градовима и општинама, а један од кључних циљева Стратегије је да смањимо административно оптерећење грађана и привреде за најмање четвртину, са 3,11% на 2,4% БДП-а“, додала је Мачужић Пузић.

Радослав Марјановић, председник општине Стари град, чланице НАЛЕД-а, истакао је да данашњим догађајем и целокупном реформом Србија још једном показује спремност да буде у друштву најбољих, где и припада.

„Општина Стари град радује се увођењу електронског фактурисања због вишеструких погодности које овај систем доноси. Већина, односно више од 6.000 корисника јавних средстава који ће користити систем еФактура у јавном сектору су локалне самоуправе и локални буџетски корисници због чега је важно да се кроз едукације добро припремимо. Зато ћу искористити ову прилику да поменем да ће током овог месеца бити организовано још шест обука, а све представнике локалних самоуправа позивам да 17. децембра дођу у Градску општину Стари град. Биће нам драго да након овог скупа угостимо још једну радионицу за представнике локалних управа“, истакао је председник Радослав Марјановић и захвалио Министарству финансија и НАЛЕД-у на овој важној системској реформи на унапређењу ефикасности како привреде тако и јавне управе.

Систем еФактура биће уведен фазно. Од 1. јануара обавезу издавања и примања имаће јавни сектор у међусобним трансакцијама као и приватна предузећа када издају фактуру јавном сектору. Од 1. јула јавни сектор ће бити у обавези да издаје еФактуру приватном, а од 1. јануара 2023. на еФактуре ће у међусобном пословању морати да пређе и приватни сектор односно обвезници ПДВ-а.

Ова системска реформа доноси велику промену за више од 10.000 корисника јавних средстава као и 125.000 предузећа, јер више неће издавати и примати фактуре на папиру, а електронска процедура за све њих значиће ниже трошкове, мање бирократије и брже плаћање док ће држави обезбедити ефикаснији надзор над пореским приходима и смањење сиве економије.

Министарство финансија и НАЛЕД досад су организовали 16 великих радионица за приватни и јавни сектор, које су подржали Британска амбасада кроз пројекат Grow small, као и компанија Philip Morris у оквиру програма StarTech. Видео презентације система на YouTube-u прегледане су готово 30.000 пута. На сајту efaktura.gov.rs отворен је и контакт центар који је досад одговорио на више стотина питања, а за сва питања је отворена и мејл адреса efakture@naled.rs.