ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ПОТПИСНИК „ПАРИСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ“ У БОРБИ ЗА БОЉИ ПОЛОЖАЈ СУГРАЂАНА ЗАРАЖЕНИХ ХИВ ВИРУСОМ

 

Градска општина Стари град, Нови Сад, Шабац, Зајечар и Суботица прикључили су се данас градовима и општинама наше земље у борби за превенцију ХИВ-а и за превазилажење стигматизације и социјалне искључености суграђана заражених овим вирусом.

Потписивању „Париске декларације“, која је уприличена у оквиру Конференције „Неједнакост. АИДС. Пандемија. ДА СТАВИМО ТАЧКУ.“, присуствовао је заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић, представници наведених градова, Тимочког Омладинског Центра (ТОЦ), Алијансе за јавно здравље и УНАИДС-а.

Заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић je том приликом истакао да општина Стари град препознаје „Париску декларацију“ као могућност да се њени глобални циљеви пренесу у локалне акционе планове, како би се ојачала и пружила подршка постојећим програмима и ресурсима за превенцију ХИВ-а у локалној заједници, посебно међу младима који су у највећем ризику.

Извршни директор Тимочког омладинског центра Горан Радисављевић, организације која спроводи интернационални „СОС пројекат у оквиру кога је и дошло до потписивања декларације, истакао је да локалне самоуправе имају кључну улогу у раду са младима у ризику и да брига о грађанима и грађанкама не треба да иде само са националног већ и са локалног нивоа, што су данас учинили општина Стари град и градови Нови Сад, Шабац, Зајечар и Суботицa.

Сви присутни су се сложили да овим чином почињу сталне активности у локалној заједници са циљем смањења преношења ХИВ инфекције.

Подсећамо да су се на Светски дан борбе против ХИВ-а, 1. децембра 2014. године, градоначелници из целог света састали у Паризу како би потписали декларацију о окончању епидемије сиде у својим градовима.

Потписивањем „Париске декларације“ они су се обавезали на убрзање настојања и напора да у својим градовима зауставе епидемију сиде путем читавог низа активности. Те активности и обавезе укључују и остваривање 90–90–90 циљева које је поставио УНАИДС, што ће резултирати тиме да 90 одсто људи који живе са ХИВ-ом сазнају за свој ХИВ статус, 90 одсто људи који знају за свој ХИВ позитивни статус добију терапију, а 90 одсто људи који су већ на терапији, одржаваће здравље уз редуковани ризик преноса ХИВ-а. Париска декларација  укључује и обавезу за већим социјалним укључивањем људи који живе са ХИВ-ом у локални заједницама.

Потписивање „Париске декларације“ у Србији, у оквиру међународног „СОС пројекта, реализује Тимочки Омладински Центар у партнерству са Асоцијацијом Дуга из Шапца, Удружењем Превент из Новог Сада и Удружењем ЈАЗАС из Београда, а уз подршку Алијансе за јавно здравље из Украјине и Глобалног фонда

ПАРИСКА ДЕКЛАРАЦИЈА