ZAVRŠNA OBUKA LOKALNIH SAMOUPRAVA ZA PRIMENU SISTEMA EFAKTURA ODRŽAĆE SE 17. DECEMBRA U OPŠTINI STARI GRAD

Ministarstvo finansija, u saradnji sa NALED-om, organizovalo je danas u Palati Srbija obuku zaposlenih u lokalnim institucijama za primenu sistema elektronskih faktura – eFaktura u javnom sektoru.

Ključne novine i prednosti  koje za lokalne samouprave donosi novi Zakon o elektronskom fakturisanju predstavili su ministar za finansije Siniša Mali, državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić i predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović.


„O interesovanju privrednika za eFakture puno govori podatak da je većina privrednika koristila demo verziju sistema eFakture. Prošle godine u Centralnom registru faktura evidentirano je više od četiri miliona računa.  Kada eliminišete tu količinu papira iz upotrebe znate koliko ste uštedeli vremena i novca za njihovu izradu i čuvanje, pomogli unapređenju konkurentnosti privrede i puno uradili za očuvanje životne sredine – istakao je ministar finansija Siniša Mali na obuci za predstavnike lokalnih samouprava u Palati Srbija.

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić pozvala je gradove i opštine da se pripreme za prelazak na novi sistem i naglasila da je uvođenje e-fakturisanja u saglasnosti sa Strategijom reforme javne uprave 2021-2030.

„EFakture će doprineti digitalizaciji poslovnih procesa u gradovima i opštinama, a jedan od ključnih ciljeva Strategije je da smanjimo administrativno opterećenje građana i privrede za najmanje četvrtinu, sa 3,11% na 2,4% BDP-a“, dodala je Mačužić Puzić.

Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad, članice NALED-a, istakao je da današnjim događajem i celokupnom reformom Srbija još jednom pokazuje spremnost da bude u društvu najboljih, gde i pripada.

„Opština Stari grad raduje se uvođenju elektronskog fakturisanja zbog višestrukih pogodnosti koje ovaj sistem donosi. Većina, odnosno više od 6.000 korisnika javnih sredstava koji će koristiti sistem eFaktura u javnom sektoru su lokalne samouprave i lokalni budžetski korisnici zbog čega je važno da se kroz edukacije dobro pripremimo. Zato ću iskoristiti ovu priliku da pomenem da će tokom ovog meseca biti organizovano još šest obuka, a sve predstavnike lokalnih samouprava pozivam da 17. decembra dođu u Gradsku opštinu Stari grad. Biće nam drago da nakon ovog skupa ugostimo još jednu radionicu za predstavnike lokalnih uprava“, istakao je predsednik Radoslav Marjanović i zahvalio Ministarstvu finansija i NALED-u na ovoj važnoj sistemskoj reformi na unapređenju efikasnosti kako privrede tako i javne uprave.

Sistem eFaktura biće uveden fazno. Od 1. januara obavezu izdavanja i primanja imaće javni sektor u međusobnim transakcijama kao i privatna preduzeća kada izdaju fakturu javnom sektoru. Od 1. jula javni sektor će biti u obavezi da izdaje eFakturu privatnom, a od 1. januara 2023. na eFakture će u međusobnom poslovanju morati da pređe i privatni sektor odnosno obveznici PDV-a.

Ova sistemska reforma donosi veliku promenu za više od 10.000 korisnika javnih sredstava kao i 125.000 preduzeća, jer više neće izdavati i primati fakture na papiru, a elektronska procedura za sve njih značiće niže troškove, manje birokratije i brže plaćanje dok će državi obezbediti efikasniji nadzor nad poreskim prihodima i smanjenje sive ekonomije.

Ministarstvo finansija i NALED dosad su organizovali 16 velikih radionica za privatni i javni sektor, koje su podržali Britanska ambasada kroz projekat Grow small, kao i kompanija Philip Morris u okviru programa StarTech. Video prezentacije sistema na YouTube-u pregledane su gotovo 30.000 puta. Na sajtu efaktura.gov.rs otvoren je i kontakt centar koji je dosad odgovorio na više stotina pitanja, a za sva pitanja je otvorena i mejl adresa efakture@naled.rs.