УСПОСТАВЉАЊЕ САОБРАЋАЈНОГ РЕДА У ЗОНИ КНЕЗ МИХАИЛОВЕ УЛИЦЕ

Секретаријат за саобраћај, уз помоћ „Паркинг сервиса” и „Београд-пута”, започео је постављање саобраћајних знакова и физичких препрека које треба да онемогуће неовлашћен улазак возилима у Кнез Михаилову улицу. Да би се спречило паркирање у овој пешачкој зони, до сада је постављено четрдесетак бетонских жардињера, 170 фиксних стубића и 40 вертикалних саобраћајних знакова.

– У последње време примећен је пораст броја непрописно паркираних аутомобила у улицама Чика Љубиној, Вука Караџића и Ускочкој, па је одлучено да се ова зона „одбрани” од несавесног понашања возача. Радове у овим улицама привремено ћемо обуставити током трајања Универзијаде, али ћемо их одмах потом наставити поплочавањем улица Лазе Пачуа, 1.300 каплара, Вука Караџића, Ускочке и Николе Спасића. – рекао је Александар Михаиловић, начелник Одељења за динамички саобраћај у Секретаријату за саобраћај.

На прилазима Кнез Михаиловој улици до краја године биће постављени тзв. потапајући стубићи, који ће се по потреби спуштати, како би поједине категорије возила ипак могле да уђу у заштићену зону.

– Потапајућим стубићима ће се управљати из контролне собе ЈКП „Паркинг сервис” уз помоћ видео-надзора и даљинског управљања. Доставна возила у ову зону моћи ће да уђу и изађу у периоду од поноћи до девет часова, када ће стубићи бити подигнути. Уколико се возила задрже после тога, уклониће их дизалице „Паркинг сервиса”. У случају пожара или неке друге хаварије, сви стубићи ће бити аутоматски спуштени како би ватрогасци, лекари хитне помоћи и полиција могли несметано да стигну на место инцидента – истакао је Александар Михаиловић, објашњавајући да ће целодневни улазак у заштићену зону бити дозвољен једино возилима под пратњом и возилима која преносе новац и друге хартије од вредности.

Сви, који по неком основу буду имали право да возилима уђу у пешачку зону, добиће посебне картице, али ће уз помоћ видео надзора њихова злоупотреба бити спречена.

Станари овог дела града у заштићену зону моћи ће возилима да уђу једино у случају селидбе, али ће им и за то бити потребне дозволе Секретаријата за саобраћај. Доставна возила такође морају имати одобрење овог секретаријата са уписаним именом фирме, дозвољеним временом и правцем уласка.

– Код улаза на Трг Републике постављени су обарајући стубићи, а кључ се налази на портирници гараже „Паркинг сервиса” на Обилићевом венцу. Организатори неке од манифестација на овом тргу треба да прибаве одобрење Секретаријата за саобраћај и решење општине Стари град, па тек онда могу добити кључ, како би њихова возила са опремом могла да уђу у тај простор – казао је Михаиловић.

Коначно решење и за овај плато биће постављање потапајућих стубића, чија је набавка у току.