УРЕЂЕЊЕ СКАДАРЛИЈЕ ЈЕ УНАПРЕЂЕЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ БЕОГРАДА

На иницијативу Жељка Ожеговића, члана Градског већа, Јасне Димитријевић, директорке Туристичке организације Београда и ГО Стари град, у просторијама Привредне коморе Београда, данас је одржан састанак о „Унапређењу туристичке понуде Београда – Скадарлије“. Домаћин скупа је био Светозар Крстић, секретар Удружења угоститељства и туризма. Састанку је присуствовала Бранка Аранђеловић, члан Општинског већа као и представници туристичких организација, Секретаријата за инспекцијске послове и Секретаријата за комуналне и стамбене послове и власници угоститељских објеката и туристичких предузећа. Састанак је имао за циљ унапређење рада привредника у Скадарској улици и околини, уређење и препознавање проблема рада угоститељско-туристичких, хотелских објеката, и културних институција.

-Сви већи градови у свету имају своје амбијенталне средине. Тако постоје „Кућа Кафке“ у Прагу, кућа где је рођен Ханс Кристијан Андерсен је у Данској, а у нашој Скадарлији, не само да постоји Кућа Ђуре Јакшића, већ и места на којима су се састајали боеми и познате личности, тог времена. Желимо да се Скадарлија ревитализује и да добије значај који је имала 70-тих и 80-тих година, са својим аутентичним уметнички и туристичким животом, поготову сада, пред Универзијаду у Београду, наравно и после тога – рекао је Жељко Ожеговић.

Јасна Димитријевић је истакла да центру Београда недостаје место попут Скадарлије, као туристички производ који може да буде довољан да задовољи потребу великог броја туриста и додала да Скадарска улица може да задовољи потребе за сувенирима и да новим садржајима задржи домаће и стране туристе, више сати на том простору. Зато је веома важно да Скадарлија буде добро организован део туристичке понуде Београда и мислим да ће то имати пун смисао.

Између осталих присутнима се обратила и Ивана Зељковић, генерални секретар Привредне коморе Београда.

У наставку скупа, активно учешће у дебати су узели и представници устоститељских предузећа. и туристичких организија.