ПОМОЋ НЕ ЗНА ЗА ГРАНИЦЕ

Невладина организација Мисија Свете Анастасије, општина Стари град и Пријатељи деце Стари град настављају успешну сарадњу.

На данашњој конференцији за новинаре, одржаној у Медија центру, јавности сe представила, невладина, непрофитна, хуманитарна организација „Мисија Свете Анастасије“.

Осим чланова Мисије, конференцији је присуствовао и Ристо Рацо, члан Општинског већа Градске општине Стари град и председник организације „Пријатељи деце Стари град“.

НВО„ Мисија Свете Анастасије“ је настала почетком деведесетих година у граду Ротердаму, под руководством свештеника Војислава Билбије. Организација окупља српску дијаспору која преко Српске православне цркве помаже људе који су били захваћени ратним вихором.

“У Холандији смо основали нашу организацију и она носи име једне, дивне жене, Анастасије, мајке Светога Саве, која је учинила много за српски народ“, рекао је свештеник Воја Билбија, на конференцији за новинаре, која је одржана „да би наша јавност и институције система биле више информисане и како би нам се олакшао рад“.

Од 2000. организација егзистира и на просторима Србије а њена је сврха слање помоћи социјално угроженој популацији, деци и одраслима. У оквиру својих програма, Мисија је у одећи, обући школском прибору, храни, лековима, медицинским помагалима, дечјим играчкама и другим стварима помогла енклаве на Косову, Домове за незбринуту децу, кампове за расељенa лица, болнице, рехабилитационе центре, ромска насеља. Такође, помоћ су добила многа удружења, као “Пријатељи деце Србије”, града Београда. Посебну сарадњу Мисија је остварила са „Пријатељима деце Старог града“, преко којих у Србији стиже континуирана помоћ.

„ Наши људи, и наши пријатељи увек су спремни да сакупе помоћ када је српски народ у питању. Али, велики проблем који се појављује а није до нас, јесу институционални оквири и разни прописи због којих роба остаје ддуго на границама, па чак буде и враћена. То доводи до незадовољства и код донатора али и код оних којима је помоћ неопходна. Тако смо имали проблем са храном, у питању виршле, које су стајале на граници преко два месеца јер наши царински стандардни нису усклађени са стандардима које примењују земље Европске уније“ рекла је Вања Вукасовић и указала на проблеме и трошкове око транспорта, плаћањаe магацинског простора па чак и плаћања ПДВ када закупљују магацински простор.

„Добру сарадњу али и помоћ од 1999. добијамо од Градске општине Стари град, а недавно нам је општина Земун уступила магацински простор и надам се да ће се сарaдња проширити и на остале локалне самоуправе, министарства и друге.